Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLes Films de Cannes à Bucarest: 4 filme de Palme d’Or în prima zi de festival


     Les Films de Cannes à Bucarest  începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19  octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie). Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.
     În București, în cele 4 săli în care se desfășoară festivalul, sunt programate în deschidere filme câștigătoare ale Premiului Palme d’Or. După gala de deschidere care va începe la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat, de la 20:30, filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în prezența echipei de realizatori. Tot de la 20:30, la Cinema Pro va rula filmul câștigător al Palme d’Or-ului de anul acesta, The Square, care va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund.  Biletele pentru proiecția din această seară a comediei suedeze nonconformiste s-au epuizat deja de miercuri.
     La Cinema Elvira Popescu rulează Entre les murs, Palme d’Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitați speciali ai festivalului, căruia îi este dedicată și o retrospectivă. Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie și va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat și de proiecția scurtmetrajului său, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al său L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes, în competiția Un Certain Regard și va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului într-o discuție moderată de Boglarka Naghi.
     Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este Pelle the conqueror (1987), în regia lui Bille August. Cineastul a cucerit două asemenea trofee la Cannes și a devenit primul câștigător al Palme d’Or-ului care decide să facă un film pentru piața chineză. Filmul se numește The Chinese Widow și poate fi vizionat duminică, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul FOCUS-ului dedicat CHINEI la această ediție de festival. În deschiderea FOCUS CHINA se va proiecta scurtmetrajul A Gentle Night de Qiu Yang (Palme d’Or, Cannes 2017). Proiecția va avea loc sâmbătă, la Cinema Muzeul Țăranului, începând cu ora 18:00 și va fi introdusă de criticul de film Maggie Lee (Variety) în prezența pe Skype a regizorului Qiu Yang. În continuare va rula lungmetrajul  Mystery de Ye Lou, (Un certain regard, Cannes 2012). Din acest program mai fac parte filmele I Am Not Madame Bovary (regia Xiaogang Feng) și Angels Wear White (regia Vivian Qu).
     FOCUS CHINA se încheie cu câștigătorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno, Mrs. Fang. Filmul documentaristului Wang Bing spune o poveste care a generat o întreagă dispută etică atât în perioada realizării, cât și după premiera la prestigiosul festival elvețian. Mrs. Fang este prezentat în parteneriat cu Astra Film Sibiu – fiind unul dintre cele 4 documentare prezente la Cannes, pe care cele două festivaluri care se desfășoară în paralel au decis să le prezinte concomitent și în premieră, în această săptămână în București și Sibiu.
     Tot în acest weekend are loc și Retrospectiva Béla Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului. Astăzi se proiectează filmul Almanac of Fall (1985) de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie, pentru ca sâmbătă să ruleze în același loc, de la 15:45, capodopera cineastului, Werckmeister Harmonies (2001) și de la ora 19:00, filmul premiat la Veneția după care regizorul a decis să renunțe la cariera de cineast, The Turin Horse (2011). Tot la Cinemateca Eforie se va proiecta pe peliculă, duminică, filmul de 7 ore jumătate al regizorului, Satantango (1994).
     Béla Tarr, un lup singuratic al cinemaului Est-European post-tarkovskian, acceptă rar ieșirile în public, așa încât vă așteptăm cu atât mai mult la discuția liberă despre cinema și filmele sale, care va avea loc sâmbătă la Cinemateca Eforie. Mult-așteptatul regizor va intra într-un dialog cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.
     Nu în ultimul rând, duminică, 15 octombrie este o zi specială în care publicul cinefil bucureștean are șansa de a-l vedea pe unul dintre cei mai tineri și talentați actori ai momentului, Louis Garrel.  Provenit dintr-o familie de cineaști și prezent în două pelicule care vor rula în acest weekend la ediția a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest, Louis Garrel va răspunde întrebărilor publicului după proiecția de la Cinema Pro a filmului Le Redoubtable, în regia lui Michel Hazanavicius, unde interpretează personajul lui Jean-Luc Godard, figură emblematică a Noului Val Francez.
     În fiecare seară, după proiecții, cinefilii sunt așteptați la un pahar de vin, la Appollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) să povestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma.
     Detalii: www.filmedefestival.ro // Les Films de Cannes a Bucarest
(13.10.2017)

Tags: bela tarr, laurent cantet, les films de cannes a bucarest 2017, louis garrel, ruben ostlund

Comments: