Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Începe Docuart Fest 2018


     București Docuart Fest (6-11 noiembrie) are, ca de obicei, o interesantă selecție de filme în competiție, realizată de criticii de film Anca Grădinariu și Cristi Mărculescu, împreună cu regizorul Max Ciorbă. Juriul din acest an este alcătuit din regizorii Pavel Cuzuioc, Șerban Georgescu, Thomas Ciulei.
     Docuart 2018 începe astăzi, cu gala de la TNB, unde este proiectat documentarul Caisă, realizat de Alexandru Mavrodineanu.
     Programul are multe evenimente speciale – expoziții de fotografie, masterclass-uri, dezbateri, ateliere, despre care a vorbit la conferința de presă coordonatoarea lor, Mirona Radu. O masă rotundă lansează un dialog despre ce înseamnă political correctness, cum afectează acest principiu arta și, în mod special, cinematografia. Miercuri, 7 noiembrie, de la ora 18:00, se întâmplă Cenzură VS Corectitudine politică la Știrbei Center.
     Masterclass-ul Docuart Fest în acest an vizează Memoria și identitatea în jurul documentarului românesc și este susținut de istoricul Alin Ciupală, vineri, 9 noiembrie, de la ora 16:00, la Știrbei Center. Evenimentul este urmat de la ora 18:00 de o masă rotundă despre Terapia prin film documentar, o discuție la care sunt invitați realizatori de film, un psihanalist și un specialist în terapie rogersiană. 
     Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 12:00, are loc conferința Documentarul creativ și strategiile festivaliere, la Știrbei Center, condusă de Ksenia Gapchenko (programator Centrul de Film Documentar de la Moscova 2012- 2015, consultant festivalier IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig. Evenimentul va fi precedat de prezentarea Școlii de film documentar The Marina Razbezhkina and Mikhail Ugarov School of Documentary Film and Theater (Moscova) și a Școlii de film documentar a Academiei Docuart.
     Festivalul organizează și un atelier VR, susținut de Dorin Moldoveanu, un filmmaker cu interese civice și pentru realitatea augmentată atât pentru văzători, cât și nevăzători. Atelierul are loc joi, 8 noiembrie, de la 14:00 – 17:00 la VR Cinema & Playlab în Veranda Mall.
     Pe perioada festivalului vor fi deschise două expoziții de fotografie. Una dintre acestea prezintă rezultatele workshop-ului de fotografie documentară organizat de Academia Docuart , în vara acestui an, pentru un grup de liceeni din Târgu Jiu, într-o inițiativă de valorizare a potențialului creativ al tinerilor. Expoziția PhotoDoc va fi deschisă publicului în perioada 7-10 noiembrie, intervalul 15:00 – 22:00.
     Festivalul găzduiește și expoziția pentru nevăzători Imagini Tactile, un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de vedere din România. Expoziția cu componentă multimedia poate fi vizitată în perioada 6-11 noiembrie, interval 10:00 – 17:30, la Palatul Suțu.
     Structura complexă a ediției din acest an cuprinde proiecții și evenimente desfășurate în mai multe spații, despre care ne-a vorbit directoarea festivalului, Daniela Apostol – TNB Sala mică, Muzeul Țăranului Român, Știrbei Center, Londohome, The VR Cinema Veranda Mall, Palatul Suțu.
Detalii: festival,docuart.ro
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(6.11.2018)

Tags: caisa documentar alexandru mavrodineanu, daniela apostol, docuart fest 2018, festival de documentare romanesti, mirona radu

Comments: