REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”100 de movile” la Docuart 2016


     100 de movile este un proiect început de Max T.Ciorbă în urmă cu șapte ani, când a descoperit trupele de jazz și muzicienii din Chișinău, dar și influențele muzicii tradiționale.
Documentarul realizat de Max T.Ciorbă și produs în Republica Moldova a fost proiectat în deschiderea Festivalului Docuart 2016. Selecționerul Anca Grădinariu l-a remarcat la Festivalul Cronograf și i-a recomandat regizorului să înscrie filmul la festivalul din România.
     100 de movile este, de fapt, numele unei localități unde ar fi trebuit să aibă loc un mare concert, care să reunească trupele și muzicienii din România și Republica Moldova. Evenimentul nu a avut loc, din cauza finanțării și a logisticii, dar filmul este drumul, căutarea interferențelor muzicale. Regizorul l-a invitat pe Stefan Haslebacher (Sha), un elvețian pe care l-a cunoscut la Etno Jazz în Chișinău, să fie mesagerul, descoperitorul. De la trupe ca Zdob și Zdup și Subcarpați până la saxofonistul Alexandru Arcuș, de la instrumente populare uitate până la lăutarii din județul Gorj, filmul aduce pasiunea pentru muzică, pentru tradiția românească. Totul văzut prin ochii unui străin, impresionat de oamenii pe care îi întâlnește și cu care mai face câte un jam session.
     Max T.Ciorbă este absolvent al școlii de regie din Chișinău, pasionat de muzică înainte să fie interesat de film. Documentarul 100 de movile unește cele două arte. A venit la Docuart împreună cu prietenul Alexandru Arcuș, care a susținut filmul la întâlnirea cu publicul după vizionare, dar a și cântat.
100 de movile a luat Premiul Docuart 2016 pentru sunet.    
  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(8.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 100 de movile documentar, 100 rising film, alexandru arcus, docuart fest 2016, max t ciorba

Opinii: