Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmul românesc “Trio”, de Ana Dumitrescu, premiera națională în Franța


     În 16 septembrie a avut loc în Franța premiera națională a filmului Trio, realizat de Ana Dumitrescu, distribuit în Hexagon de Barprod. Trio este cel mai nou film al Anei Dumitrescu, realizatoare cunoscută prin documentarul Licu, Une histoire Roumaine, care a fost selecționat să participe la mai multe festivaluri, câștigând chiar marele premiu la Festivalul de Film de la Leipzig.      
     Filmul a participat deja la un festival, în 22 octombrie 2019, Festivalul Internaţional de Film Mediteraneean Cinemed, de la Montpellier, unde a fost selecţionat în competiţia internaţională oficială. ICR Paris a sprijinit în acel moment participarea filmului la festival, prin comunicare și promovare.
     Filmul va fi distribuit în 11 cinematografe, timp de o lună, până în 19 octombrie.
     ​Institutul Cultural Român de la Paris este partener al acestor evenimente, sprijinind campania de promovare la nivel național a filmului, care se va derula între 16 septembrie și 19 octombrie, cu câteva întâlniri cu publicul, dintre care în 16/09/2020, la Marsilia, unde a avut loc dezbaterea de la Les Variétés, cu Ana Dumitrescu, iar la Paris va urma, în 22 septembrie, o dezbatere la cinematograful L'Entrepot, cu regizoarea. 
     Premiera oficială este programată în Franța în aprilie 2020 și în România în octombrie 2020.
     "Trio este un film aflat la frontiera dintre documentar și ficțiune. Este o poveste de dragoste în trei, Gheorghe, soția sa și o vioară. Realizatoarea Ana Dumitrescu, mare amatoare a sunetelor viorii lui Gherghe, a efectuat un demers de parcurgere a vieții acestui om, a culturii sale țigănești și a cotidianului său. Nu a căutat în mod intenționat folclorul, ci a preferat să creioneze obiceiurilor acestu cuplu, a cărui viață gravitează în jurul viorii. Filmul este pur și simplu portretul acestor trei personaje distincte, cu momente poetice, cu dragostea unui cuplu, dar și cu forța artistică a interpretului. În fundal se află România de azi, realitatea sa socială dură și intensă, care devine suportabilă întocmai prin eleganța simplă a lui Gheorghe, a soției sale, a viorii. Trio devine o călătorie, parcurgem peisaje, oameni, vieți, o țară care se află în căutarea identității sale și o muzică tandră, care îndeamnă la dans." (revista franceză Télérama)
Detalii: ICR

(18.09.2020)

Tags: ana dumitrescu, icr paris, institutul cultural roman paris, trio film

Comments: