Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul Internațional BUZZ 2019


     A patra ediție a Festivalului Internațional de Film de la Buzău BUZZ a renunțat la o parte din titulatură, pentru că și-a lărgit aria de interes și de selecție. Mihaela Constantinescu, directoarea festivalului, a schimbat limitările impuse de CEE (Central și Est European) și a adus filme din mai multe țări. Competiția de lungmetraj, de scurtmetraj și de scurtmetraj studențesc, de documentar, plus proiecțiile speciale au adunat public în sala Teatrului ”George Ciprian” din Buzău. Ca în fiecare an, numeroși voluntari au fost prezenți, mare parte fiind elevi la clasele de artă din liceele orașului. Mulți dintre ei vor să facă o carieră artistică, pe drumul deschis de cei care sunt deja studenți la UNATC. Pentru ei, în mod special, Ileana Cecanu a susținut un masterclass despre casting, la care a fost prezentă și Maria Obretin.
     Multe filme românești au fost vizionate în competiție (Să nu ucizi, Emigrant Blues, Omul roșu) sau în afara competiției. La proiecția cu Anii de sâmbătă seara, a fost prezent Nae Caranfil, care în 2017 a fost invitat la Integrala filmelor pe care le-a regizat. Actorul și producătorul Alin Panc a venit la întâlnirea cu publicul după proiecția cu Pup-o, mă!, regizat de Camelia Popa. Mulțumit de încasările pe care le are filmul, a început pregătirea unei continuări. Producțiile Libra Film – Moromeții 2, regizat de Stere Gulea, și Parking, regizat de Tudor Giurgiu, au avut spectacole speciale.
     Pentru că festivalul a fost inclus în Sezonul România-Franța, organizatorii au propus o Mini-retrospectivă Louis Garrel, în care au inclus patru filme ale cineastului, dar și un masterclass despre coproducții, la care au participat Valentina Miu, coordonator Subprogram MEDIA Biroul Europa Creativă România, Laura Baron, producător Hi Fi Films, Irina Margareta Nistor, producătorul George Kalomenopoul.
     Pentru copii, în primele zile de festival s-a desfășurat un atelier de bandă desenată cu Mihai Grăjdeanu și Mădălina Diaconu.
     Un moment interesant a fost selecția de filme produse de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale”, prezentate de Doru Nițescu, cadru didactic universitar și membru al juriului la competiția de scurtmetraj, împreună cu Diana Cavallioti.
     Două premii BUZZ au ajuns la filme românești: Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj – Havana, Cuba, scris și regizat de Andrei Huțuleac, și Mențiune specială pentru Să nu ucizi, regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: buzz iff 2019, festivalul international de film buzz 2019, havana, cuba shortfilm, mihaela constantinescu, sa nu ucizi film

Comments: