Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Exerciții festivaliere. Lucia Chicoș despre “Contraindicații”


     Puține filme studențești, mai ales făcute în anii de licență, ajung "la suprafață", în selecțiile festivalurilor generice. E cazul Contraindicații, scurtmetrajul de absolvire al Luciei Chicoș, de altfel primul ei film, mai în glumă, mai în serios, conform terminologiei UNATC. Primele minute din interviu sunt dedicate unor demistificări - ce se întâmplă cu filmele studenților după ce sunt finalizate? De ce filmul de licență e un "film" și precedentele sale doar exerciții? 

     Regizoarea s-a mai lovit de o parte din întrebări. Una deja clasică, pare a fi legată de cum a fost construit personajul protagonistei, o mamă singură care e pe punctul de a-și revedea soțul, blocată între nevoia personală de a se deda unei iubiri care nu a dispărut cu timpul și nevoia socială de a divorța. Un personaj departe, la prima vedere, de cea care l-a conturat, însă nu chiar: "Filmul e o țesătură de experiențe de-ale mele și experiențe de-ale multor femei din familia mea."
     Contraindicații poartă acum sigla Cinéfondation a Festivalului de Film de la Cannes, cu care va călători în circuitul festivalier. Între timp, realizatoarea lui lucrează la alte două proiecte. Primul e un proiect de master, amânat de situația generată de pandemie, nu atât din motive logistice, cât deontologice: "Mi-e foarte greu să găsesc un subiect în care să înțeleg cum să integrez asta. Pentru mine s-a schimbat foarte mult ideea de apropiere, ideea de atingere. Simt că mai am nevoie de timp". Al doilea, care îl și substituie pe primul la examene, e un documentar despre refugiați, realizat în cadrul workshop-ului organizat de One World Romania în parteneriat cu UNHCR și UNATC, pentru care Chicoș și Alexandra Diaconu, co-regizoare, vor petrece o lună într-o rezidență de montaj la Paris. 

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(01.09.2020)

Tags: alexandra diaconu, contraindicatii film, lucia chicoș, one world romania, tiff 2020

Comments: