Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLansarea cărții ”Istoria filmului românesc de animație. 1920-2020” la TIFF 2020


     Prima lansare a cărţii "Istoria filmului românesc de animaţie 1920-2020", scrisă de criticul și istoricul de film Dana Duma, a avut loc pe 16 august la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, la Casa TIFF.
     Evenimentul a debutat cu o introducere susținută de Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, în care cineastul propune câteva considerente în jurul volumului de față, o apariție editorială "de excepție", și a autoarei lui, "unul din cei mai importanți critici și istorici de film". 

     Ulterior prezentării lui Laurențiu Damian, care a schițat, pe urmele demersului de cercetare al Danei Duma, cele mai importante momente din istoria filmului românesc de animație, criticul de film și cercetătorul Mihai Fulger a intervenit cu o incursiune aplicată în locul pe care cartea de față îl ocupă în publicistica autohtonă de specialitate ("cartea doamnei Duma este cea mai importantă" dintre titlurile care studiază animația românească) și în demersurile teoretice ale cărții. 

     Dana Duma vorbește despre lansarea amânată a cărții, care era programată pentru 4 aprilie, când a avut loc, cu un secol în urmă, premiera, la Cinema Militar, a primului film românesc de animație, Păcală în lună, (r. Aurel Petrescu), dar care și-a găsit un nou context favorabil, cel oferit de Cluj Napoca, "un loc excepțional de important în istoria animației românești". 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(13.08.2020)

Tags: dana duma, istoria filmului romanesc de animatie carte, laurențiu damian, mihai fulger, tiff 2020, transilvania international film festival 2020

Comments: