Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismEvenimente speciale la One World Romania 12


     Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase spații din centrul Bucureștiului. Ca în fiecare an, pe lângă proiecțiile de filme, festivalul organizează și alte evenimente speciale – o expoziție de fotografie, dezbateri diverse, o seară de poezie dedicată Ninei Cassian și ateliere de montaj și regie.
     Printre invitații speciali ai acestei ediții se află istoricul Ian Buruma, pe care publicul îl va putea întâlni la evenimentele dedicate din cadrul OWR.
     Pentru cei mai dedicați fani ai filmului documentar, festivalul a pregătit un atelier de montaj, susținut de realizatorii filmului Libertate, Guillaume Massart și Alexandra Mélot, precum și o întâlnire mai aplicată cu Avi Mograbi, care va prezenta patru filme în festival.
     Atelierul de montaj are loc sâmbătă 23 martie, de la ora 13:00 la POINT, și este primul eveniment organizat  în colaborare cu Périphérie, un institut destinat realizării de filme documentare din Franța. OWR își propune ca de mai multe ori pe an, la București, să fie analizate alături de realizatori câte un film în diferite stadii ale montajului. Sesiunile vor fi deschise publicului larg, indiferent dacă activează sau nu în industria cinematografică.
     Duminică, 17 martie de la ora 12:00 la POINT, cineaștii și distribuitorii de film români sunt invitați la o întâlnire cu câțiva membri ai ACID – o asociație franceză formată din regizori de film care se ocupă cu distribuția filmelor independente în sălile de cinema. Principiul care stă la baza asociației este sprijinul pe care cineaștii și-l oferă reciproc, iar filmele au astfel acces la peste 400 de spații de proiecție și la peste 100 de festivaluri de film din întreaga lume. A doua zi, luni, pe 18 martie de la ora 17:00 va avea loc o discuție tot despre distribuția de film, în cadrul Forumului KineDok.
     Între 16 și 24 martie, la Pavilion 32 – Goethe-Institut București, are loc expoziția de fotografie „Portretele migrației”. Realizată de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în parteneriat cu Ambasada Suediei la București, expoziția aduce în prim-plan migranții care numesc acum România acasă. Expoziția, care cuprinde 41 de portrete, este alcătuită din două părți: migranții din România, portretizați de fotografa și jurnalista Alina Băisan, și migranții din Suedia, fotografiați de Alexander Mahmoud.
     Despre fenomenul migrației se va vorbi și sâmbătă 23 martie, de la ora 17:30 la ARCUB, Sala Arcelor în cadrul evenimentului Migranții: experiențe, teorii, reprezentări. Bursieri ai Colegiului Noua Europă – Institut de Studii Avansate din București, au ca punct de plecare filmul Mallé en son exil (2017, Denis Gheerbrant), pentru o discuție ce va atinge subiecte legate de migrație, cum ar fi viața diasporică, relațiile de putere, (post)colonialismul, intersecțiile dintre exil și migrație, piața muncii și precaritatea migranților, pozițiile multiple de clasă, precum și varii aspecte legate de timp, familie și identitate.
     În ultima zi a festivalului, duminică, 24 martie, de la ora 13:30 la Apollo111 în cadrul Zilelor Superscrieri, are loc dezbaterea intitulată „Rolul oamenilor în jurnalismul de interes public”, după proiecția filmului Chaco. Diana Oncioiu (dela0.ro), Paula Căbescu (Centrul de Investigații Media), Victor Ilie (Inclusiv), Andrei Leonte (Info Sud Est) și Andreea Pocotilă (Vice România) vor discuta despre procesul de a realiza un reportaj sau o investigație, despre interacțiunea cu cei de la care trebuie să obții povestea și pe care trebuie să îi convingi că ce declară ei poate ajuta pe mulți alții. Zilele Superscrieri este un eveniment organizat de Fundația Friends for Friends.
     De asemenea, One World Romania dedică o serie de evenimente documentarelor românești.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro
(08.03.2019)

Tags: avi mograbi, evenimente speciale owr, festival de film documentar bucuresti, ian buruma, one world romania 2019

Comments: