Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Crai Nou”, de Alina Grigore, debut regizoral premiat la San Sebastian


     Un debut regizoral neașteptat este cel al actriței Alinei Grigore, care a scris și dezvoltat scenariul pentru Ilegitim, film regizat de Adrian Sitaru, premiat la Forum Berlin 2016. Și pentru Crai Nou, Alina Grigore a folosit aceeași tehnică de lucru cu actorii în conturarea personajelor și a acțiunii, dezvoltată în școala de actorie pe care a înființat-o, InLight Center. De data aceasta, Adrian Sitaru a sfătuit-o să și regizeze, dat fiind că scenariul este bine decupat, îi are în distribuție pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Vlad Ivanov, Ioana Flora, Emil Măndănac, Mircea Silaghi și are o echipă tehnică cu experiență.   
     La premiera Crai Nou, film scris și regizat de Alina Grigore și produs de Gabriela Suciu pentru InLight Center și Atelier de film, au venit câțiva membri ai echipei.
Filmul este deja în cinematografe, recomandat de Trofeul Scoica de Aur pentru cel mai bun film la San Sebastian 2021, dar și de premiile pe care le câștigă în continuare la festivaluri internaționale.
     Povestea unei familii care administrează o cabană la munte, în care lumina, și camera, se mută pe diverse relații și istorii personale ale membrilor săi, este concepută de Alina Grigore pornind de la constatarea că violența domestică este încă o problemă acută a multor comunități. În Crai Nou, în centrul acțiunii sunt Irina (Ioana Chițu) și Liviu (Mircea Postelnicu), doi tineri care sunt obligați să lucreze împreună în fiecare zi. Liviu este un mascul alpha violent, iar Irina este o tânără cam debusolată, care uneori vrea să fugă în alt oraș, alteori vrea să sară la bătaie. Violența este deseori verbală, uneori fizică. Niciun alt membru al familiei nu are o reacție consistentă la această relație, deși toată lumea știe ce se întâmplă. Este o problemă acceptată tacit, ca și cum ar fi normală.
Filmul este bine tensionat de mișcarea camerei de filmat a lui Adrian Pădurețu, dar și de montajul lui Mircea Olteanu.
     Despre realizarea filmului, ne-au povestit, în interviuri în exclusivitate, Alina Grigore și Ioana Chițu.
Imagine: Nicolae Cara
Monraj: Radu Georgescu

Tags: alina grigore, blue moon film, crai nou film, gabriela suciu, inlight center, ioana chitu actrita, mircea postelnicu

Comments: