REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Ioana Chițu: ”Cazurile de violență domestică sunt mai dese decât credem”


     Pelicula Crai nou, care i-a adus echipei Trofeul Scoica de Aur la San Sebastian 2021, o are în rol principal pe Ioana Chițu. Până acum, actrița a avut roluri secundare în mai multe filme: Closer to the Moon, Bacalaureat, Berliner.
     Partitura pe care i-a oferit-o Alina Grigore, fostă colegă la liceul din Piatra Neamț și la trupa de teatru, o pune în valoare ca actriță, ceea ce i-a adus și menționări laudative în cronicile din presa de specialitate de la San Sebastian.
     Ioana Chițu e absolventă de Psihologie și Actorie UNATC, iar acest background o ajută în asumarea unui rol, cu atât mai mult pentru cel din Crai Nou, o dramă tensionată cu membrii unei familii. Irina este o tânără care trăiește și muncește la o cabană din munți, proprietatea familiei. Merge cu umerii căzuți și privirea în pământ, acoperită de un breton ca o perdea, este în permanent conflict cu Liviu (Mircea Postelnicu), un bărbat abuziv, cu care este obligată să interacționeze în fiecare zi. Când ridică privirea, însă, vezi furie, reprimată de cele mai multe ori, manifestă din când în când. Violența este uneori verbală, alteori fizică. Deși spune des că va pleca, rămâne în acel loc, din dependență (sindrom Stockholm) sau ca să se răzbune.
     Deși filmările au fost obositoare, din cauza tensiunii emoționale, echipa a fost ca o familie funcțională, în care Alina Grigore a fost liantul. Toți au avut încredere în atenția ei la detalii, la felul în care a construit povestea.
O vom vedea pe Ioana Chițu, în curând, în serialul HBO Ruxx, regizat de Iulia Rugină.
 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
  
(19.03.2022)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: alina grigore, blue moon film, crai nou film, ioana chitu actrita

Opinii: