Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cinepolitica 2015


     Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica a propus şapte filme în competiţie, dar şi multe evenimente. Festivalul iniţiat de regizorul Copel Moscu oferă şi o platformă de discuţii despre „politică fără delicateţuri”, prin filme, masterclass Cristian Tudor Popescu despre politică şi manipulare în cinema sau campania „Pământeni pentru Ucraina”.
     Selecţia de filme realizată în acest an de Marius Copel nu a cuprins nicio producţie românească, dar în programul festivalului a fost inclus proiectul Compania România, „un experiment aflat la intersecţia dintre spectacol, cinematografie, psihologie socială şi accident controlat”, cum îl definesc autoarele Ioana Păun şi Maria Drăghici.  Compania România este produs de #norma, cu implicarea prietenească a UNATC şi a multor cineaşti. Actorii Irina Ungureanu, Monica Marinescu, Sever Barzan, Ionuţ Kivu, Monica Săndulescu, Lucian Iftime, Adrian Titieni, Mihaela Mihai şi voluntarii au luat parte la această punere în scenă a unui protest într-o Românie transformată în companie privată. Filmul combină imagini de la reconstituire cu filmări de la protestele de stradă, cu declaraţii politice sau arhive de televiziune.
     Juriul Cinepolitica 2015, alcătuit din scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu şi Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaţionale, i-a acordat Trofeul din acest an filmului The Russian Woodpecker, realizat de Chad Gracia, un documentar la graniţă cu ficţiunea despre teoria conspiraţionistă a unui excentric artist rus, legată de accidentul nuclear de la Cernobîl.
     Documentarele de scurtmetraj VICE au adus dezvăluiri din Rusia de azi (Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski), iar filmele documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 - Cinema of Civil Protest şi  documentarul Nadia noastră despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deţinut ilegal pe teritoriul Rusiei, au lansat teme importante de discuţie.
     Cinepolitica ne-a oferit la final Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie regizat de Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata şi Álex de la Iglesia. Proiectul este curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar tema muzicală este compusă de Peter Gabriel.
Filmul a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei, şi este primul dintr-o serie numită Heartbeat of the World.
Imagine: Dan Ţuculescu
 
 
 
 


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: cinepolitica 2015, compania romania film, copel moscu, festivalul international de film cinepolitica 2015, marius copel

Comments: