Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Centenarul Filmului Românesc la Cluj-Napoca: Florin Piersic, Cetățean de Onoare


     Filmele românești Pintea, Moromeții 2 și documentarul Agerpres Marea Unire: România, la 100 de ani au fost proiectate pe 30 noiembrie și 1 decembrie, la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca. Evenimentele, prezentate de criticul de film Irina-Margareta Nistor, au fost organizate de Caravana Centenarul Filmului Românesc, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
     Florin Piersic, interpretul personajului principal din filmul Pintea, a fost invitatul special al zilei de 30 noiembrie, moment în care a primit din partea primarului municipiului Cluj, Emil Boc, Trofeul de Cetățean de Onoare al Clujului: „Locul meu adevărat e aici. Tot ce se-ntâmplă în jur mă leagă de acest oraș”, a spus actorul. „Generațiile se schimbă. Eu sunt obișnuit cu cei cu care m-am întâlnit de foarte multe ori, în foarte multe ocazii. Tineretul e altfel, privește lucrurile altfel. Este mai puțin „ortodox”, mai libertin. (...) Uitându-mă la filmul Pintea, mulți nu mai sunt, din cei cu care am jucat, iar asta se întâmplă în majoritatea filmelor în care am jucat”. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca: „Vă mulțumim că ne-ați dat șansa să îl readucem pe marele Florin Piersic aici, la noi acasă. Îl avem în fiecare zi lângă noi, dar parcă, când e un asemenea film, cum a fost cel din seara aceasta, îl simțim și mai aproape de noi și ne bucurăm că dăm șansa să îl vadă toți românii, într-o prestație de excepție”.
     Ziua de 1 decembrie a început cu proiecția filmului documentar, realizat de redacția Agerpres, Marea Unire: România, la 100 de ani și a continuat cu filmul regizat de Stere Gulea, Moromeții 2.
     Iosif Paștina, actor: “Ar trebui să existe mai multe săli de cinema, în toate orașele, care să fie totuși profesioniste. Există foarte multe filme românești în care se pune problema sunetului. Este adevărat că aceasta problemă vine atât din partea echipei care filmează și execută filmul, cât și din partea sălilor de cinema, care nu au o sonorizare foarte bună”.
          Ioana Bugarin, actriță: “Este presărat de foarte mult umor acest film. Cu toate că povestea surprinsă are o finalitate tristă sau tulburătoare, sunt foarte multe momente în care personajele sunt pline de savoare, de umor, de candoare. E o bucurie că poți să le privești. Câteva pete de culoare într-un film alb negru”.
Actorii au primit distincția Centenarului Filmului Românesc. Evenimentul a fost suținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
     Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași. Un eveniment inițiat de ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău. Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Detalii:100filme.ro
 
(3.12.2018)

Tags: centenarul filmului romanesc la cluj, florin piersic, morometii 2 film, pintea film

Comments: