Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



BUZZ CEE 2017: ”Integrala Nae Caranfil”


     Cea de-a doua ediție a festivalului de la Buzău ne-a propus un eveniment inedit – proiecția tuturor filmelor regizate de Nae Caranfil, de la E pericoloso sporgersi, Dolce far niente și Asfalt Tango până la Filantropica, Restul e tăcere, Closer to the Moon și 6,9 pe Scara Richter. Proiect ambițios pentru Mihaela Constantinescu și Aurelian Nica, organizatorii festivalului, mai ales că peliculele au producători diferiți. Este pentru prima dată când se adună toate filmele lui Caranfil, scenarist și regizor special în puzzle-ul cinematografic românesc. Cineastul a fost prezent la ultimele trei proiecții și a stat de vorbă cu spectatorii.  A declarat că nu se simte continuator al generațiilor de regizori din anii '70-'80, dar nici nu poate fi inclus în ”Noul val românesc”. Nu vrea să transmită mesaje, ci doar să propună teme și să creeze emoție artistică. A povestit întâmplări de la filmare, dar și cum a ajuns la aceste proiecte. Discuțiile au fost moderate de Oltea Zambori.
     Restul e tăcere era gândit ca o producție în limba engleză, despre relația dintre producător și artist. A ieșit un film românesc. Pentru scenele de luptă cu mii de soldați a avut doar 300 de figuranți, iar caii dresați pentru cascadorii intrau în acțiune la anunțul ”Motor!”, dat prin megafon.
 
     Ideea pentru Closer to the Moon a apărut după ce Nae Caranfil a fost invitat de către Alexandru Solomon să vadă documentarul Marele jaf comunist. Povestea ciudată a jafului organizat în 1959 de către cinci membri bine situați în ierarhia comunistă i s-a părut interesantă și foarte românească. Ceea ce nu i-a reușit cu Restul e tăcere s-a împlinit acum, filmul fiind o co-producție internațională, cu vedete aduse de la Hollywood și vorbit în engleză.    

     6,9 pe Scara Richter este un proiect anterior lui Closer to the Moon, Caranfil propunându-și să aibă premiera filmului de ziua Apocalipsei anunțate în 2012. ”Socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă”, a spus el, așa că musical-ul despre cutremur a avut premiera la începutul anului 2017. La proiecția 6,9 pe Scara Richter a fost prezentă actrița Maria Obretin, care a povestit cum a decurs castingul și că a trebuit să învețe să fumeze pentru acest rol. La BUZZ CEE, Maria Obretin a fost și membră a juriului la competiția de lungmetraj.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(30.07.2017)

Tags: buzz cee 2017, integrala nae caranfil la buzz cee 2017, maria obretin, nae caranfil

Comments: