Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAsociația Vira: Serile Housing Stories, episodul #1 Blocuri, pe 15 septembrie


     Joi, 15 septembrie, de la ora 20.00, Asociația Vira organizează proiecția primului episod din seria Housing Stories, experiența locuirii în Bucureștiul contemporan.

     #Blocuri este prima parte dintr-un proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. După film, Andrei Crăciun va modera discuția cu Matei Budeș, regizorul filmului, și Andra Dumitru, sociolog.
     Ce înseamnă să locuieşti în prezent într-un bloc construit în perioada socialistă? Un răspuns la îndemână ar face referire la griul repetitiv, la arhitectura uniformizantă, la străzile tăiate drept care uneori nasc claustrofobie sau ferestrele apropiate care împiedică misterul şi intimitatea. Răspunsul nostru face referire la poveştile unice de locuire în astfel de spaţii.
     „A vorbi despre specificul de locuire al apartamentelor construite în perioada socialistă se traduce printr-o discuţie despre adaptarea individuală şi colectivă la o normă ideologică de locuire moştenită. Experienţa locuirii contemporane în apartamentele din blocurile caracteristice perioadei socialiste trebuie înţeleasă prin conjugarea argumentelor istorice, politice şi mai ales urbanistice ale spatiului în care ele s-au definit - oraşul socialist. Moştenirea urbanistică şi arhitecturală pe care fiecare regim politic o imprimă înfăţişării oraşului este o realitate urbană pe care locuitorii o asimilează locuind-o.” (Andra Dumitru, sociolog în cadrul proiectului)
     Intrarea este liberă.
     Evenimentul este organizat de Asociaţia VIRA, în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului  PA17/RO 13 Promovarea Diversității Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.
     Detalii: Facebook

Tags: #blocuri, andra dumitru, andrei craciun vira, asociația vira, proiectul case vii, serile housing stories

Comments: