REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premiere Cinepub: „Există gânduri” și „Familia mea, pe scurt”


     Pe 30 iulie, Cinepub a adăugat două documentare în catalogul online, Există gânduri și Familia mea, pe scurt.
     Există gânduri este o incursiune în gândurile, trăirile și viața unei bătrâne, care locuiește într-un sat românesc cu mici ferme. Camera o urmărește pe Maria în rutina ei zilnică și munca specifică unei gospodării țărănești. Bătrâna nu se lasă copleșită de singurătatea ei – casa e departe de comunitate și nici nu mai are pe altcineva alături. Carmen Tofeni a studiat imagine de film în Italia, la Centro Sperimentale di Cinematografia.
     Cel de-al doilea documentar, Familia mea, pe scurt, a fost produs de Asociația Vira, în cadrul programului de educație non-formală pentru liceeni Rulment, prin care copiii învață cum să-și descopere orașul și să documenteze posibilele subiecte prin acest demers. Elena Borcea, regizoarea filmului, spune că „este despre familia mea, în încercarea de a descoperi ce influență a avut Fabrica [Întreprinderea de Rulmenți Bârlad] asupra ei. Numele Fabricii era o prezență constantă în casa mea când eram mică. În fiecare seară, tata venea de la Fabrică, de Crăciun îmi aducea bomboane de la Fabrică și mai știam că acolo el conducea o mașină. Nu-mi aduc aminte când am conștientizat că aceea era sursa de venit a familiei. Astăzi, despre Fabrică mai vorbește doar tata, uneori. Multe s-au schimbat. Mama lucrează în Italia pentru a ne întreține familia, iar tata și fratele meu locuiesc undeva la țară, unde tata lucrează la primărie. Am vrut să aflu de ce s-a ajuns aici și care este vina Fabricii. Am profitat de vizita mamei mele, de Sărbători.” (Sursa: Vira.ro)
     Detalii: Cinepub.ro / Asociația Vira
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: carmen tofeni, cinepub, documentare romanesti, elena borcea, exista ganduri film, familia mea, pe scurt film

Opinii: