Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAnimațiile care se întrec pentru Premiul Publicului la Anim’est 2015


     39 de scurtmetraje de animație vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secțiunii speciale Animash, intrând în competiție pentru tradiționalul vot al spectatorilor Anim'est.

     O prezență importantă la Animash este lungmetrajul The Prophet, care a deschis Festivalul de la Annecy anul acesta. Filmul este produs de Salma Hayek și regizat de Roger Allers.
     Un alt titlu cunoscut al secțiunii este Avril et le monde truqué (r. Christian Desmares și Franck Ekinci), câștigător al Marelui Premiu la Annecy, care spune povestea încântătoare, desenată de mână, despre aventurile unei fete pe nume Avril (Marion Cotillard) aflată în căutarea părinților ei, în Parisul anilor ’40.
     Fanii lui Hayao Miyazaki pot vedea documentarul Yume to kyôki no ôkoku (r. Mami Sunada), o incursiune în culisele celui mai celebru studio de animație japonez: Ghibli. Dintre animatorii japonezi, este prezent și Mamoru Hosoda cu cel mai recent lungmetraj al său, Bakemono no ko. Hosoda a mai făcut Toki o kakeru shôjo, Samâ uôzu și Ookami kodomo no Ame to Yuki și este considerat „următorul Miyazaki”.
     Un alt titlu inedit este Battledream Chronicle, primul film de animație produs în Martinica, de către Alain Bidard, un fost student al prestigioasei școli franceze Supinfocom Valenciennes.
     Cinci povestiri de Edgar Allan Poe sunt ilustrate în antologia animată Extraordinary Tales (r. Raúl García), împrumutând vocile lui Sir Christopher Lee, Bela Lugosi, Julian Sands, Roger Corman și Guillermo del Toro. Fiecare povestire este adaptată grafic în funcție de conținutul ei și încredințată unor artiști vizuali ale căror stiluri exprimă cel mai bine complexitatea universului scriitorului.
     Din program face parte și thrillerul judiciar columbian Sabogal (r. Sergio Mejía Forero, Juan José Lozano), care a fost selectat și în competiția de la Annecy 2015.
     Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, regizorii animației nominalizate la Oscar A Cat in Paris, completează lista cu Phantom Boy.
    Gitanjali Rao, câștigătoarea trofeului Anim’est în 2007, revine cu True Love Story, o incursiune între fantastic și real pe străzile seducătoare ale Bombayului.
     The Bigger Picture (r. Daisy Jacobs), premiat cu BAFTA pentru cel mai bun scurtmetraj de animație britanic și recompensat cu alte premii la Cannes, Annecy și Fantoche, și Moulton og meg, în regia cunoscutei regizoare norvegiene Torill Kove, vor putea fi văzute în cadrul ediției a 10-a a Anim'est.
     Alte titluri prezente în program sunt Somewhere Down the Line, producția irlandeză în regia lui Julien Regnard, câștigătoare a premiului pentru Cea mai bună animație la Clermont-Ferrand, Footprints, ultimul scurtmetraj al lui Bill Plympton, și Nuggets, cel mai recent titlu din portofoliul lui Andreas Hykade. Selecția curpinde și scurtmetrajul 3D Dji. Death Sails, în regia lui Dmitri Voloshin, produs de studioul de animație din Chișinău Simpals.
     Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.
     Detalii: Animest.ro // Facebook
 


Tags: animash 2015, animest 2015, avril et le monde truqué, hayao miyazaki, the prophet animation

Comments: