REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anim’est 2015: Kōji Yamamura, animație norvegiană și programul Autour de Minuit


     Animatorul japonez Kōji Yamamura va face parte din juriul secțiunilor competiționale de lung și scurtmetraj din cadrul celei de-a X-a ediția a Anim'est.

În plus, va prezenta un program pentru copii în cadrul Minimest,  o selecție specială pentru adulți și un masterclass pentru studenți.

     Yamamura este unul dintre cei mai cunoscuți animatori independenți, lucrând ca regizor, scenarist și ilustrator. Preferă desenul de mână și animația stop-motion cu plastilină, îmbinând tehnicile 2D cu cele 3D.
     Filmele lui, inspirate din povești japoneze populare, sunt distribuite în peste 30 de țări și i-au adus mai multe premii în festivaluri. Cele mai cunoscute sunt Mt. Head, pentru care a luat a Marele Premiu la Annecy şi a fost nominalizat la Oscar în 2003, Franz Kafka's A Country Doctor, câştigător al Marelui Premiu la Ottawa şi la Trickfilm (Stuttgart) în 2007, și Muybridge's Strings, nominalizat la premiul Genie pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2012.
     
Norvegia, țara invitată la Anim'est 2015
     O secţiune specială va fi dedicată animaţiei norvegiene, cu 3 programe de scurtmetraje realizate din 1913 şi până în prezent. Astfel, vor fi proiectate două filme ale regizoarei Torill Kove, The Danish Poet, câștigător al Oscarului în 2007, şi Me and My Moulton, nominalizat la acelaşi premiu anul acesta. În cadrul acestei restrospective, vor fi și animațiile de lungmetraj Hocus Pokus Alfie Atkins (2013, r. Torill Kove), Free Jimmy (2006, r. Christopher Nielsen), o poveste pentru adulţi care abordează teme precum dependenţa de droguri, libertatea, materialismul sau drepturile animalelor, câștigătoare a Marelui Premiu la Annecy, şi The Christmas of Solan and Ludvig (2013, r. Rasmus A. Sivertsen), o animaţie stop-motion de 72 de minute.

Program special de scurtmetraje ale studioului Autour de Minuit
     Anim'est va prezenta o selecție de scurtmetraje produse de studioul francez Autour de minuit. Fondat în 2001 de Nicolas Schmerkin, are peste 200 de animații de scurtmetraj, unul dintre cele mai cunoscute fiind câștigătorul Oscarului în 2010, Logorama.
     Animațiile celor de la Autour de minuit au fost, de-a lungul timpului, proiectate în cadrul mai multor festivaluri importante cum sunt Annecy sau Clermont-Ferrand. De asemenea, ei produc și lungmetraje, seriale TV de animație și programe tematice pentru copii și adolescenți pentru circuitul cinematografic sau festivalier.
Detalii: Animest.ro



Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatie norvegiana, animest 2015, autour de minuit, koji yamamura, torill kove

Opinii: