REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Sebastian Papaiani


  • Actor
  • Născut(ă): 25.08.1936 la Pitești (Argeş)
  • Decedat(ă): 27.09.2016 la București
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoția 1960).
"Produsul probabil cel mai net al comediei noastre cinematografice, al ei şi numai al ei, departe de teatralitatea prea bine cunoscută la atâţia alţii. Saizescu i-a pus în valoare mobilitatea şi transparenţa simpatiei. D.R. Popescu i-a asigurat textele unei false candori de picaro în veşnică rătăcire după un sentiment trainic dar şi inteligent. Personaj sucit şi adorabil, la el acasă în Păcală şi-n tot ce ţine de farsa voluptuoasă, prea dragă publicului. Comic dintre aceia numiţi cu plăcere daţi dracului, care a impus în comedie un conflict substanţial: mica dramă a individualismului care nu mai ţine azi..." (Radu Cosaşu, Magazin estival 1977).
"Sebastian Papaiani l-a aşteptat pe Păcală, l-a visat. l-a pregătit, l-a pritocit, l-a trăit cu mult înainte de a se naşte, de-a lungul lunilor, de-a lungul anilor. (...) Nu a mai contat prea mult că filmul Păcală nu ne-a fericit pe toţi, că pe mulţi i-a derutat amestecul chinut de baladă şi snoavă, de basm şi realism frust, nu a contat pentru  Sebastian Papaiani care a fost şi a rămas Sebastian Papaiani, chiar şi în iţarii şi umorul unui Păcală incert. A rămas acel personaj al tristei comedii - care se doreşte. A rămas cu acel amărui haz de necaz al personajelor sale ştiute, cu candoarea sa uşor stingheră, cu lirismul strecurat discret, ici-colo, printre gaguri, printre poante, cu farmecul lui special. Da, Papaiani se doreşte un personaj tragi-comic, cavaler al tristei figuri şi a încercat, din când în când, în mijlcul proverbelor dur vizualizate, a snoavelor celor maI aidoma transcrise cinematografic, să işte în jurul lui şi aburi de poezie şi haz popular, dar şi acea tristeţe comică, acea înţelepciune bătrână a râsului care explică şi-l justifică, şi-l ţine mereu tânăr pe Păcală al nostru. Pe Papaiani al nostru." (Sanda Faur, Almanah Cinema 1975). 
"Ce înseamnă  Papaiani actor? Înseamnă un temperament actoricesc deosebit, capabil să treacă cu subtilitate prin toate stările sufleteşti pe care le impune rolul, o spontaneitate şi o capacitate de invenţie, de improvizaţie cuceritoare. ...Apoi pe Sebastian Papaiani îl caracterizează şi un anume simţ al măsurii, un bun simţ - care este dublat de o sinceritate şi de o inteligenţă ce-l fac întotdeauna agreabil. Agreabil ca partener de lucru, agreabil pentru public, într-un cuvânt un actor de excepţie." (Geo Saizescu, Magazin estival Cinema 1981)

Trivia

  • 1962 — debutează în film cu Brad din Partea ta de vină.
  • Colegii și prietenii îi spuneau Bică
  • Pe 13 decembrie 2002 este decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.