REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZiua UNATC 2019 - despre Caragiale, Pintilie și școala românească de teatru și film


     Studenții și profesorii de la UNATC își acordă, în fiecare an, pe 30 ianuarie, o zi de relache. E data pe care istoria culturii o menționează ca zi de naștere a lui Caragiale și, de aceea, un prilej de sărbătoare și sărbătorire a celor care, prin activitatea lor, au marcat arta și învățământul artistic din țara noastră. Lucian Pintilie a refuzat, de fiecare dată când „institutul” pe care l-a absolvit (al 13-lea (!) pe lista promoției 1956, clasa profesorului George Dem. Loghin), a dorit să îi ofere titlul de Doctor Honoris Causa. Anul acesta, UNATC îl va omagia pe Lucian Pintilie cu ocazia zilei instituției, pe 30 și 31 ianuarie 2019.
     „Fantezia unui mare artist este nelimitată, ea e stimulată în primul rând de prezența altor mari artiști, care au trăit înainte sau în același timp cu el; experiențele artistice trecute și contemporane o proiectează în direcțiile cele mai halucinante, cele mai neverosimile ale cunoașterii. Expresia acestor căutări noi o știm. Ea e întotdeauna polemică. Cu ce a fost înainte sau chiar cu artistul însuși.” Așa încheia Lucian Pintilie, în 1965, un articol publicat de revista „Teatrul”.
     Pe 30 ianuarie – Ziua UNATC 2019 – de la ora 11.00, la Sala „Ileana Berlogea”, trei dintre foștii rectori ai UNATC – Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu și Florin Zamfirescu – vor modera un dialog deschis între studenți și colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenariști, producători). De la ora 14.00, vor fi proiectate două documentare realizate în timpul filmărilor la De ce trag clopotele, Mitică? (Fără titlu, un film de Horea Lapteș) și Balanța (Filmare/Filmage realizat de Gabriel Kosuth).
     Întâlnirea continuă a doua zi, 31 ianuarie, când, de la ora 11.00, va avea loc o sesiune de comunicări științifice coordonată de prof. univ. dr. Laurențiu Damian. După-amiază, vom difuza două dintre capodoperele cinematografice ale lui Lucian Pintilie: De ce trag clopotele, Mitică? (ora 16.00) și Balanța (ora 18.30).
     Evenimentul are loc cu sprijinul Casei de Producție TVR și TVR3.
     Detalii: www.unatc.ro
(24.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: facultatea de teatru si film, lucian pintilie, ziua unatc il caragiale

Opinii: