REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Povestea unui pierde-vară”, regizat de Paul Negoescu


     Povestea unui pierde-vară este o comedie despre maturizarea târzie a lui Petru (Alexandru Papadopol), un bărbat la 42 de ani, profesor de matematică la Universitatea Politehnică din București. Tulburat de sarcina neașteptată a iubitei (Nicoleta Lefter), cu care are o relație deschisă, Petru ar trebui se decidă dacă poate sau nu să renunțe la stilul lui de viață lipsit de responsabilități. Construcția filmului, însă, îl împiedică să-și manifeste neliniștea: imaginea edulcorată a Bucureștiului, comentariile naratorului, în persoana amicului său scriitor, și reacțiile lipsite de dramatism ale celorlalte personaje – toate acestea refuză să-i reflecte sau să-i confirme criza existențială.
     Vizionarea de presă a filmului a avut loc pe 19 septembrie și a fost urmată de o discuție cu o parte din echipă: actorii Nicoleta Lefter, Crina Semciuc, Radu Romaniuc, Rolando Matsangos și Alexandru Papadopol, directorul de imagine Ana Drăghici și regizorul Paul Negoescu, care ne-a vorbit despre film și în interviul acordat la Transilvania International Film Festival din această vară.

     Am vorbit cu Paul Negoescu despre film după premiera de la TIFF de la începutul verii. După vizionarea de presă, l-am întrebat care ar fi așteptările lui de la Povestea unui pierde-vară.  
     Ana Drăghici a colaborat cu Paul Negoescu și la Două lozuri. „Am încercat să creăm o imagine romantică pentru niște personaje cărora le lipsește acest aspect din viață. Ce simt că am dobândit la Două lozuri și am adus și în proiectul ăsta, e un fel de imagine veselă”, spune Ana.
 
     „Petru este – nu mai poți să-i spui băiat – un bărbat care, din păcate, acum încearcă să-și asume niște lucruri destul de târziu, după părerea mea”, spune Alexandru Papadopol despre personajul său.
 
     Roland Matsangos joacă rolul unuia dintre cei doi prieteni ai lui Petru. „[Andi] este un tânăr actor […],care merge la casting-uri și are roluri mici în tot felul de spectacole de teatru și este un tânăr debusolat, la fel ca și celelalte personaje din film. Seamănă foarte mult cu mine”, spune despre personajul său.

     Radu Romaniuc interpretează rolul prietenului scriitor al lui Petru, care încearcă să construiască un roman de dragoste pornind de la aventurile amicului său.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(29.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru papadopol, ana draghici, paul negoescu, povestea unui pierde vara film, radu romaniuc, roland matsangos

Opinii: