REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Un veac fără tezaur” –  Un drept pe care nu-l revendici se pierde


     Cel mai recent documentar realizat de Lucia Hossu Longin, Un veac fără tezaur, a avut premiera marți seară, la sediul Institutului Cultural Român din București.
     Filmul prezintă istoria tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, urmărind procedurile și mecanismele la care au apelat oficialii români în ultimii 26 de ani pentru recuperarea Tezaurului Băncii Naționale. Lucia Hossu Longin a realizat, pentru acest film, o serie de interviuri cu foști Miniștrii de Externe ai României, cu istorici, precum și cu alte personalități. Cei care vorbesc despre această situație sunt: Sorin Iftime (istoric), Mircea Geoană (Ministru de Externe 2000-2004), Ernest Oberländer-Târnoveanu (directorul Muzeului Național de Istorie), Emanuela Cernea (istoric de artă), Cristian Diaconescu (Ministrul Afacerilor Externe 2008-2009, 2012), Adrian Năstase (Ministrul Afacerilor Externe 1990-1992, Prim-ministru 2000-2004), Ioan Talpeș (director SIE 1992-1997), Adrian Severin (Ministru de externe 1996-1997) și Ioan Scurtu (istoric).
 

     Înaintea proiecției, cât și la discuția ulterioară, au vorbit prof. dr. Manuela Cernat, care a amintit despre posibilele materiale cinematografice trimise la Moscova în 1916, și istoricul Marius Oprea, care a încercat să explice succint contextul întâmplărilor care au  dus la pierderea tezaurului.
 

     Producătoarea documentarului este Ada Vertan, iar din echipă mai fac parte: Dan Necșulea și Alexandra Orban (scenariu), Dragoș Imireanu  și Mihai Oprea (imagine), Sebastian Chelu (montaj), Cornel Ciuleanu (postprocesare sunet și mixaj), Radu Bânzaru și Alexandru Repan (lectura).
 
Imagine: Nic Cara
(28.05.2016)

Cuvinte cheie: a century without treasury, ada vertan, institutul cultural roman bucuresti, lucia hossu longin, un veac fara tezaur film

Opinii: