REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Toni Erdmann” deschide Les Films de Cannes à Bucarest


     Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie).
     Alături de Maren Ade, la eveniment vor lua parte producătorul german Jonas Dornbach și co-producătoarea Ada Solomon. Toni Erdmann, filmat aproape integral în România, este singurul film lansat în 2016 inclus recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture și va reprezenta Germania la Premiile Oscar, cu șanse mari să câștige trofeul.
Un alt invitat special al festivalului este marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes, finlandezul Juho Kuosmanen, care-și va prezenta The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Atașant și amuzant, filmul alb-negru se inspiră din povestea adevărată a unui boxer care, în 1962, concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: s-a îndrăgostit.
     Remarcat tot în secțiunea Un Certain Regard și distins cu Premiul Juriului, Harmonium, de Kôji Fukada (Sayonara), urmărește insinuarea lentă a unui bărbat, proaspăt eliberat după 10 ani de închisoare, în familia unui prieten care-l primește cu brațele deschise.
     Câștigătorul Premiului pentru scenariu în Un Certain Regard, emoționantul Voir du pays/ The Stopover (regia Delphine & Muriel Coulin), vorbește despre consecințele traumelor de război asupra a două tinere femei soldat întoarse din Afganistan.
     Un Premiu Special la Cannes, în Un Certain Regard, i-a fost oferit animației La Tortue Rouge, primul lungmetraj al animatorului olandez Michael Dudok De Wit, co-produs de renumitul studio Ghibli din Japonia, al lui Hayao Miyazaki. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insulă tropicală populată de broaște țestoase, crabi și păsări, filmul trece prin toate marile etape ale vieții unei ființe umane.
     Din America vine Hell or High Water (regia David Mackenzie), un crime thriller cu Jeff Bridges, Chris Pine și Ben Foster în distribuție. Protagoniștii sunt doi frați care jefuiesc aceeași bancă, după ce și-au propus să-și salveze ferma de la confiscare plătindu-i băncii cu propriii ei bani.
     Tot din Statele Unite vine un alt thriller, Money Monster (regia Jodie Foster) și proiectat anul acesta în afara competiției la Cannes. George Clooney joacă rolul prezentatorului unei emisiuni pe teme financiare, luat prizonier împreună cu producătoarea sa (Julia Roberts) în studioul de televiziune de un spectator furios că a pierdut tot ce avea urmând sfaturile lor legate de investiții.
     Toni Erdmann este distribuit în cinematografele din România de microFILM, din 21 octombrie.
     La Tortue rouge este distribuit în România de Independența Film, Money Monster de Intercom Film, iar Hell or High Water de Ro Image 2000.
     Detalii: www.filmedefestival.ro // Les Films de Cannes a Bucarest
(03.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, coproductii romania, les films de cannes a bucarest 2016, maren ade, toni erdmann film

Opinii: