REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, premiera internațională pe 22 februarie la Berlinale 2020


     Tipografic Majuscul, în regia lui Radu Jude, va avea premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pe 22 februarie.
     Cea de-a 70-a ediţie a Berlinalei se va desfășura între 20 februarie şi 1 martie 2020.
     Filmul lui Radu Jude, inclus în secțiunea competițională Forum, va rula în festival și în zilele de 24 și 29 februarie și 1 martie.
     Cineastul român este prezent în secțiunea Forum și cu filmul Ieșirea trenurilor din gară, realizat în colaborare cu istoricul Adrian Cioflâncă. Radu Jude va participa şi la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante pieţe de proiecte cinematografice ce reuneşte producători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din întreaga lume, cu proiectul de lungmetraj Somnambulii.
     Tipografic Majuscul, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, va avea premiera în cinematografele din România pe 21 februarie 2020.
     Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă.
     Din distribuţia celui de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Şerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vâlcu, Ion Rizea, Rareş Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuţă şi Constantin Dogioiu.
     Scenariul este semnat de Radu Jude şi Gianina Cărbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie şi Dorin Negrău de costume. Producător este  Ada Solomon.
     Tipografic Majuscul este o producţie microFILM în coproducţie cu Televiziunea Română şi Hi Film Productions. Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cofinanţat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în asociere cu nomada.solo. De vânzările internaţionale se va ocupa Best Friend Forever, iar în cinematografe va fi distribuit de Hi Film Productions.
     Detalii: Tipografic Majuscul FB
(12.20.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian cioflanca, berlin film festival 2020, gianina carbunariu, mugur calinescu, radu jude, tipografic majuscul film

Opinii: