REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Tipografic Majuscul (2020)

Uppercase Print

128 min. - Dramă - - 21.02.2020

Sinopsis : Două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp. Adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu

Regie: Radu Jude

Scenariu: Radu Jude, Gianina Cărbunariu

Actori Principali: Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici, Șerban Pavlov


Galerie Foto:

  • Tipografic Majuscul (2020)
  • Tipografic Majuscul (2020)
  • Tipografic Majuscul (2020)
  • Tipografic Majuscul (2020)
  • Tipografic Majuscul (2020)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Șerban Lazarovici Mugur Călinescu
Bogdan Zamfir Ofițer Securitate
Ioana Iacob Mama lui Mugur
Vezi tot genericul

Producători

producție microFILM
în coproducție cu Televiziunea Română și Hi Film Productions.
Cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei,
cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene,
în asociere cu nomada.solo,cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, MediaCom, Zenith Media Communications

Distribuitori

Best FriendForever (Internațional) / Hi Film Productions (Romania)

Festivaluri, premii

  1. 2021 - Premiile Gopo - Cele mai bune decoruri (Irina Moscu) & Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan)
    2021 - Premiile UCIN - Cel mai bun scenariu

Subiect

In toamna anului 1981, un tanar trecut de 16 ani, din Botosani, a pus pe jar regimul comunist, pictand nopti la rand zidurile din oras cu inscriptii care indemnau cetatenii sa isi caute libertatea. Un gest de un curaj nebun, care a fost aspru pedepsit de Securitate. "L-au arestat, l-au tinut vreo 3 zile, apoi i-au dat drumul. Dar nu l-au lasat niciodata in pace. Il chemau de doua-trei ori pe saptamana la ei. Il serveau cu cafea. El nu prea bea cafea. Ii spuneam sa nu mai bea cafea. Chiar imi spunea ca il lasasera singur intr-o camera ciudata... Nu stiu ce i-au pus in cafea! S-a schimbat total...", marturisea mama lui Mugurel cu cativa ani inainte de a pleca de pe aceasta lume, inca neimpacata cu cele ce se intamplasera cu fiul ei.
In anii 1980, comunismul construia o lume noua, chiar pe viata si sangele tinerilor care aveau curajul sa strige pentru libertate. Securitatea isi schimbase metodele, devenise mai perfida si mai crunta decat in anii 50-60. Mugur Calinescu a murit de leucemie, dupa zeci de anchete, hartuieli ale securistilor si durerea de a se vedea, la varsta adolescentei, parasit de cei pentru care luptase pana la ultima farama de viata.
Nascut pe 28 mai 1965, Botosani, s-a stins pe 13 februarie 1985. Era elev in clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian" cand a fost arestat pentru ca, dupa o vizita a lui Nicolae Ceausescu, scrisese pe cladirile din Botosani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvantului", "Jos Ceausescu"). A fost indelung anchetat de Securitate si, se pare, iradiat.
Revolta adolescentului care a sfidat cu un curaj nebun teroarea fostei Securitati n-a ramas fara urmari. Timp de mai multe saptamani, organele locale ale Ministerului de Interne, sustinute si de Militia si Securitatea din judetul vecin (Suceava), au declansat operatiunea "Panoul", rascolind Botosaniul in cautarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. Dupa o luna de zile de la demararea actiunii de prindere a faptasului, Mugurel Calinescu este arestat in timp ce scria un mesaj pe un panou, de catre o patrula compusa dintr-un militian si un securist.
Au urmat sute de ore de ancheta la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmarire informativa - DUI, sub numele de cod "Elevul", sedinte de prelucrare la scoala, amenintari cu exmatricularea si scoala de corectie.
La doi ani de la debutul anchetei, in noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botosaniului este diagnosticat cu leucemie, iar dupa alti doi, la data de 13 februarie 1985, moare intr-un spital din Iasi.
La 32 de la moartea lui Mugur Calinescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a obtinut acceptul tatalui lui Mugur Calinescu (trecut si el la cele vesnice intre timp) pentru deshumarea trupului luptatorului anti-comunist si studierea osemintelor, pentru identificarea cauzelor care au dus la imbolnavirea acestuia de leucemie. (Știri Botoșani)

Trivia

  • Dosarul lui Mugur Călinescu a fost descoperit de istoricul Marius Oprea, care l-a făcut public în cartea ”Șase feluri de a muri”.  
  • Spectacolul de teatru ”Tipografic Majuscul”, creat în 2013 de Geanina Cărbunariu și jucat la Teatrul Odeon, face parte din proiectul „Vieţi paralele - Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”, care aduce pe scenă poveşti reale est-europene despre poliţiile politice din timpul comunismului. 
  • În spectacolul de la Teatul Odeon joacă actorii Alexandru Potocean, Silvian Vâlcu, Gabriel Răuță, care au roluri și în film.
  • Geanina Cărbunariu construiește piesa folosind dosarul de Securitate al lui Mugur Călinescu, transcrierea interviurilor şi a conversaţiilor din familia acestuia, obţinute prin ascultare (microfoane plasate la domiciliu), notele informative ale securiştilor, declaraţiile părinţilor, colegilor şi celor care au văzut mesajele lui Călinescu pe ziduri, şi interviuri recente cu foştii ofiţeri implicaţi în investigaţie. Cazul este reconstituit teatral prin juxtapunerea dinamică a perspectivelor şi personajelor: securişti, părinţi, colegi, profesori.
  • Șerban Lazarovici este elev al Colegiului Național "A.T.Laurian" și membru al trupei Drama Club din Botoșani.
Ada Solomon despre film:
"Filmul va celebra eroii necunoscuti ai erei comuniste, folosind o metoda cinematografica, pentru a scoate la iveala mecanismele brutale ale represiunii. (...) La 30 de ani de la caderea comunismului e momentul cel mai potrivit sa aducem un omagiu eroilor vremii".

Website

https://www.facebook.com/TipograficMajuscul/
Tipografic Majuscul (2020) - Photo