REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Timebox” – Best Documentary Award la secțiunea Between the Seas de la Jihlava


     Documentarul Timebox, regizat de Nora Agapi, a luat premiul pentru cel mai bun documentar din programul Between the Seas din cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava (25-30 octombrie). Motivația juriului: “Am ales Timebox ca film câștigător pentru profunzimea cu care explorează puterea și greutatea memoriei, dar și datorită viziunii regizorale inovatoare și a puterii narative volatile. Filmul este profund personal, dar implicațiile filozofice și politice dezvoltate în film ridică întrebări care merg mai departe de povestea propriu zisă a filmului”.
     Timp de 40 de ani, Ioan Matei Agapi a filmat pe peliculă de film viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din viața familiei sale, rezultand peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990. Cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și spectacole de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi.
     Timebox are premiera în 4 noiembrie, în cadrul Festivalului “Culese din Balkani”, de la ora 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului.
     Detalii: Timebox FB
(30.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhiva personala film, jihlava film festival 2018, matei agapi, nora agapi, timebox film

Opinii: