REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncepe Festivalul de film antropologic documentar Culese din Balkani


     Festivalul internațional de film antropologic documentar Culese din Balkani se întoarce la Muzeul Țăranului & Clubul Țăranului, între 29 octombrie și 4 noiembrie, cu multe filme documentare balcanice, filme de ficțiune balcanice, multe premiere, Antropologia sarmalei, Ziua Pitei, povești din Balcani, #MadeInTurkey: mâncăruri tradiționale din Turcia, ateliere, dervish, muzică din Balcani, tarafuri țigănești, party balcanic, expoziție foto, plimbări prin Arhiva de Imagine, instalații performative antropologice.
     Totodată, publicul e așteptat la Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil din curtea muzeului, de pe 2 pe 4 noiembrie, între orele 10 și 18.
     Intrarea este liberă, cu excepția evenimentelor pentru copii, la care se intră pe bază de donație și cu excepția târgului, unde intrarea e 4 lei (bilet întreg), respectiv 2 lei (bilet redus).
     Luni, 29 octombrie, festivalul se deschide cu laboratorul antropologic Artiști balcanici aflați între granițe, la care vor lua parte mai mulți artiști din Balcani, marți continuă cu Antropologia sarmalei, degustări și povestiri și cu vizionarea unui proaspăt documentar Țigăneşti – Piscu – Țigănești. Două sate de olari, miercuri are loc un nou laborator antropologic Balcanii, între identitate europeană și stereotipurile Vestului, iar de joi încep proiecțiile de filme documentare. În plus, la festival se dansează cu Taraful Bucureștilor (joi), cu Taraful Manyo din Ucraina (sâmbătă) și cu Torsan/Bălan (duminică).
     Printre filmele din programul acestei ediții se numără: Just the Two of Us (România, regia Nina Blažin), O moarte în familia mea (România, regia Andra Tarara), Campionul din Balcani – Focus Kinedok-One World (Germania-România, regia Réka Kincses), Nunta anului (România, regia József Bán), Postcard from Somova (Austria-România, regia Andreas Horvath).
     Detalii: www.culesedinbalcani.ro
(29.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: culese din balkani, festival de film antropologic, filme documentare, muzeul taranului roman

Opinii: