REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmStudiu critic despre ”Un film cu o fată fermecătoare”


     Unul dintre filmele românești proiectate în programul Éducation à l’image, conceput de Societatea Culturală NexT, curator Yvonne Irimescu, este Un film cu o fată fermecătoare, regizat de Lucian Bratu în 1966. În mijlocul epocii comuniste, o poveste despre o fată cam debusolată, care se învîrte în mediul artistic și vrea să ajungă vedetă, a trezit controverse și a adus scoaterea filmului din cinematografe, după trei zile de proiecții.
     Influențați de Noul Val Francez, scenaristul Radu Cosașu și regizorul Lucian Bratu au creionat un personaj, Ruxandra Vancu, interpretată de Margareta Pâslaru, care ”nu e un model de moralitate pentru tineretul comunist”. Nu pentru că ar fi fost imorală, ci pentru că e confuză, merge în medii ”dubioase”, nu are un comportament adecvat și determinare muncitorească. Din distribuție fac parte Ștefan Iordache, Emmerich Scheffer, Marin Moraru, Grigore Gonța, Petre Gheorghiu, Cornel Coman, Jorj Voicu, Virgil Ogășanu. Criticul de film D.I.Suchianu are o apariție specială.
     După cenzurarea filmului, Radu Cosașu nu a mai scris scenarii, Lucian Bratu a regizat filme cu ”mesaj”, iar Margareta Pâslaru a avut interdicție să apară în emisiuni televizate sau spectacole timp de șase luni. Cu explicația că ”așa a hotărât cineva de sus”.
     Acum, după foarte mulți ani, criticul Andrei Gorzo a scris un studiu critic despre film, iar Societatea Culturală NexT a organizat o proiecție a peliculei, urmată de discuții cu autorul studiului, cu criticul de film Mihai Fulger și Margareta Pâslaru, interpreta rolului principal. S-a discutat despre semnificația apariției filmului în epocă, despre interzicerea lui, despre intențiile autorilor.
 
     Lucian Bratu a descoperit-o pe actrița Margareta Pâslaru pe scena Teatrului Bulandra, unde juca în ”Opera de trei parale”, în regia lui Liviu Ciulei. I-a propus rolul, care a fost începutul unei cariere cinematografice. În 1966, Margareta Pâslaru juca în Tunelul, o co-producție româno-rusă, și în Un film cu o fată fermecătoare.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorzo, margareta paslaru, mihai fulger, societatea culturala next, studiu critic despre un film cu o fata fermecatoare, un film cu o fata fermecatoare

Opinii: