REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNexT lansează studiul critic „Un film cu o fată fermecătoare”


     Lungmetrajul Un film cu o fată fermecătoare, în regia lui Lucian Bratu, după un scenariu de Radu Cosașu, va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic scris de Andrei Gorzo și editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet. Evenimentul este organizat în cadrul programului de educație cinematografică Éducation à l’image, ajuns la al 10-lea an de activitate.
     Proiecția va avea loc marți, 15 mai, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Române (str. Eforie, nr. 2). La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo despre Un film cu o fată fermecătoare și importanța sa în istoria cinemaului românesc, precum și despre motivele care l-au convins sa îi dedice acest studiu. Un număr de 150 de broșuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil și în format electronic pe site-ul editurii LiterNet.
     „Un film cu o fată fermecătoare, rezultatul colaborării dintre Lucian Bratu și Radu Cosașu, rămâne un produs interesant al cinematografiei românești din a doua jumătate a anilor ’60: un film intelectualist, cu mult dialog, cu personaje care au meserii, preocupări sau stiluri de viață chic, cu un spirit îndatorat noului val din cinematografia franceză a acelor ani și altor tendințe proaspete, inovatoare, din cinematografiile occidentale ale epocii”, spune Andrei Gorzo.
     Éducation à l’image este un program destinat elevilor de liceu din București, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografie ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.
     În fiecare an programul Éducation à l’image propune 3 filme, după următoarea formulă: unul din cinematografia românească, unul din cinematografia franceză (ales în parteneriat cu Institutul Francez) și unul din cinematografia internațională.  Pentru anul școlar 2017 – 2018, filmele alese sunt Un film cu o fată fermecătoare (regia Lucian Bratu), The Royal Tenenbaums/ O familie genială (regia Wes Anderson) și Bande de filles/ Gașca de fete (regia Céline Sciamma).
     Detalii: Facebook
(10.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorzo, lucian bratu, radu cosasu, societatea culturala next, un film cu o fata fermecatoare

Opinii: