REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmStrângere de fonduri pentru filmul „Experimentul Pitești”


     Experimentul Pitești, în regia Victoriei Baltag, este o producție independentă, la care colaborează actorii Ion Caramitru, Axel Moustache, Rareş Lucaci şi Sergiu Moraru. Pentru finalizarea filmului, producătorii organizează o strângere de fonduri pe platforma Go Fund Me. Suma de care mai au nevoie este 20.000 de EURO.
     „La 30 de ani de la căderea comunismului, numărul  exact al victimelor Experimentului Pitești  nu este nici până astăzi cunoscut. Unii deținuți erau îngropați în ciment și corpurile acestora nu au fost niciodată găsite. Familiile multora dintre aceștia nu știau unde le-a dispărut copilul, soțul sau fratele/sora  și nici nu aveau voie să întrebe. Rudele celor decedați au trecut prin acești 30 de ani cu mare rană în suflet. O rană care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate. Că nu au fost identificați și condamnați cei găsiți vinovați. Cu un efort început acum 8 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de  Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă și că vinovații sunt, chiar și la zeci de ani distanță, măcar identificați, dacă nu trași la răspundere. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și le mulțumim în avans românilor care aleg să spună un ÎMI PARE RĂU simbolic și să doneze pentru ca Experimentul Pitești-Filmul să ajungă pe ecrane și să ofere un mic ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului.”, declară Victoria Baltag, regizoarea filmului.
     Detalii: Facebook/Experimentul Pitești – Filmul
(20.12.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: experimentul pitesti filmul, ion caramitru, strangere de fonduri go fund me, victoria baltag

Opinii: