REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmExperimentul Pitești (2022)

The Pitesti Experiment

- Dramă Film istoric - - 09.03.2022

Sinopsis : Tinerii care au sfârșit fie schingiuiți, fie loviți cu bestialitate, aproximativ 200 de morți înregistrați, erau dintre cei mai buni studenți români, victime ale experimentului de reeducare de la Pitești: oameni mutilați, torturați, electrocutați (1948-1954).

Regie: Victoria Baltag

Scenariu: Victoria Baltag, Alexandra Axinte

Actori Principali: Ion Caramitru, Axel Moustache, Sergiu Moraru


Galerie Foto:

  • Experimentul Pitești (2022)
  • Experimentul Pitești (2022)
  • Experimentul Pitești (2022)
  • Experimentul Pitești (2022)
  • Experimentul Pitești (2022)
  • Experimentul Pitești (2022)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Ion Caramitru unchiul Corneliu
Axel Moustache Aurel
Experimentul Pitești (2022) Rareş Lucaci Marcu
Vezi tot genericul

Producători

Victoria Baltag Production prin Asociația Connections

Date de producție

Documentare începută în 2011.
Filmările au avut loc în 2015, în Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, satul tradițional Aroneanu, București.

Trivia

  • Primul lung-metraj istoric  românesc finanțat exclusiv din colectare de fonduri  pe platforme naționale si  internaționale.  
Victoria Baltag despre film:
„La 30 de ani de la căderea comunismului, numărul  exact al victimelor Experimentului Pitești nu este nici până astăzi cunoscut. Unii deținuți erau îngropați în ciment și corpurile acestora nu au fost niciodată găsite, pe de o parte, pe de altă parte, familiile multora dintre aceștia nu știau unde le-a dispărut copilul, soțul sau fratele/ sora și nici nu aveau voie să întrebe. Rudele celor decedați au trecut prin acești 30 de ani cu mare rană în suflet. O rană care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate. Că nu au fost identificați și condamnați cei găsiți vinovați. Cu un efort început acum 8 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de  Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă și că vinovații sunt, chiar și la zeci de ani distanță, măcar identificați, dacă nu trași la răspundere. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și le mulțumim în avans românilor care aleg să spună un ÎMI PARE RĂU simbolic și să doneze pentru ca Experimentul Pitești-Filmul să ajungă pe ecrane și să ofere un mic ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului.”

Website

https://www.facebook.com/ExperimentulPitestiFilmArtistic/
Experimentul Pitești (2022) - Photo