REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Serile Filmului Românesc la Iași: Retrospectivă Victor Rebengiuc


     Echipa care organizează Serile Filmului Românesc la Iași (6-10 iunie) vine, de câțiva ani, la București pentru conferința de presă, într-o sală de la Teatrul Național. Discuțiile au fost moderate de Andrei Giurgia, directorul festivalului. Irina Margareta Nistor este ambasador SFR de mai multe ediții, iar Alexandru Giboi - directorul Agenției Naționale de Presă AGERPRES și Andrei Apreotesei - managerul Ateneului din Iași sunt parteneri în ultimii ani.
     Anul trecut, invitatul special al festivalului a fost Cristian Mungiu. În 2018, evenimentul îi este dedicat lui Victor Rebengiuc, care este prezent la seara de gală, când se proiectează Moromeții, regizat de Stere Gulea. Pentru această proiecție, la Iași ajunge o copie realizată sub supravegherea lui Vivi Drăgan Vasile. După aceea, actorul trebuie să plece la Festivalul de Teatru de la Sibiu, unde are câteva spectacole. Este impresionat de conceptul acestui festival de la Iași și onorat de retrospectiva care îi este dedicată, din care face parte și premiera Charleston, regizată de Andrei Crețulescu.
     La conferința de presă, Ileana Popovici a mărturisit că s-a îndrăgostit de Victor Rebengiuc când era elevă la liceu și că vrea să participe la Serile Filmului Românesc chiar și ca voluntar, pentru că îi place entuziasmul și atmosfera de la Iași. Simona Bondoc, invitată la festival pentru proiecția cu Aniversarea, regizat de Dan Chișu, a mărturisit că este o admiratoare a filmului Un pas în urma serafimilor, care și el este în program, în prezența regizorului Daniel Sandu și echipei. Toți au fost impresionați de primirea pe care le-a făcut-o publicul din Iași la premieră. 
     Actrița Georgiana Saizescu și regizorul Cătălin Saizescu vor ajunge la Iași cu filmul Scurtcircuit, mai ales că au demarat și o campanie umanitară pentru achiziționarea unui incubator. Din echipă face parte și Magda Catone, care participă la festivalul de la Iași și pentru proiecția cu Baloane de curcubeu, în prezența regizorului Iosif Demian. Pelicula a fost recuperată, după 30 de ani, și prezentată în premieră la Astra Film Sibiu în 2017. Rolele cu filmul au fost ascunse, timp de 30 de ani, sub patul lui Valentin Popescu.
     Magda Catone a ajuns la conferința de presă după o călătorie la Petroșani, unde ea, Emilia Popescu, Claudiu Bleonț și Marius Stănescu au devenit Cetățeni de Onoare ai orașului. Același titlu, post-mortem, i-a fost atribuit și actorului Șerban Ionescu.
     Actorul și regizorul Valeriu Andriuță a participat la conferința de presă în calitate de invitat la proiecția filmului Dimineața care nu se va sfârși, dar și la întâlnirea cu publicul pentru scurtmetrajul pe care l-a regizat, Chers Amis. Cineastul a apreciat că orice festival este o sărbătoare a filmului, că avem nevoie de repere în artă, dar a amintit și faptul că în Chișinău nu există decât un singur cinematograf, și acela cu probleme de redare a sunetului.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: retrospectiva victor rebengiuc, scurtcircuit film, serile filmului romanesc iasi 2018, un pas in urma serafimilor film, victor rebengiuc

Opinii: