REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSecțiunile NexT 2017 – LGBT, NexT Is Feminist și Parables of Today


     Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film NexT (22-26 iunie, București) își propune să facă din cinematograf un loc de întâlnire, un spațiu în care diferențele dintre noi, din ce în ce mai des speculate și instrumentalizate în ultimii ani în discursuri instigatoare la ură, sunt celebrate și îmbrățisate, iar filmele incluse în selecția festivalului își propun să fie, înainte de toate, un prilej de reflecție și de discuție.
     Astfel, pe agenda festivalului revin și anul acest două secțiuni deja consacrate, LGBT și NexT Is Feminist, completate de o nouă secțiune de scurtmetraje cu un pronunțat caracter politic, Parables of Today.
     Ce înțelegem prin feminitate sau masculinitate este influențat de normele sociale, produsele culturale și artistice jucând un rol important în confirmarea acestui status quo sau, dimpotrivă, în contrazicerea lui. Secțiunea NexT Is Feminist tratează tocmai această problematică și își propune  prin recurența pe agenda festivalului și, mai ales, prin filmele prezentate în cadrul ei, să aibă un aport la suplinirea unei lipse încă acute de produse culturale care să se raporteze la lume dintr-o perspectivă feminină și care să adreseze subiecte care țin de drepturile și identitatea femeilor, fie că vorbesc despre maturizare, sexualitate sau maternitate. Test Shooting, Stay Ups, Clumsy Little Acts of Tenderness, Impossible Figures and Other Stories II, What Happened to Her, Lucia, before and after sunt scurtmetrajele incluse în program. Proiecția are loc vineri, 23 iunie, ora 20.00, la Cinema Elvira Popescu.
     Trecând prin genuri și registre diferite, filmele propuse pentru programul LGBT de anul acesta confruntă prejudecățile majoritare și le demontează într-un mod curajos, oferind un discurs divers și incluziv. Printre titlurile selecționate sunt Call Your Father (regia Jordan Firstman), o perspectivă comică asupra stereotipurilor din cultur gay contemporană, Ana se întoarce (regia Ruxandra Ghițescu), în care Ana și iubita ei, Ines, sunt un pretext de fetișizare misogin patriarhală pentru partenerul prietenei lor, în timp ce în Pedro (regia André Santos și Marco Leão) este chestionată relația dintre mamă și fiu, în care tocmai tăcerile lor devin semnificative. Proiecția are loc sâmbătă, 24 iunie, ora 20.00, la Cinema Elvira Popescu.
     O noutate pe agenda festivalului, secțiunea Parables of Today  adresează  realitățile socio-politice ale acestei decade: aici, cruntul război sirian și valul de refugiați de război, al căror număr ar fi ajuns la 21,3 milioane de persoane, conform statisticilor UNCHR. Fără să fie în mod explicit politică sau activistă, această serie de filme invită la o reflecție profundă asupra modului în care nuanțăm termeni și opoziții (aparent binare) precum locuitor și migrator, colonizator și colonizat, refugiat și imigrant, adăpost și acasă. Din selecție fac parte Illinois Parables, Borders, Greeting from Aleppo, Zufall și Home. Proiecția are loc duminică, 25 iunie, ora 20.00, la Cinema Elvira Popescu.
     Detalii: NexT Film Festival
(25.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: lgbt next, next film festival 2017, next is feminist, parables of today next, ruxandra ghitescu

Opinii: