REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAna se întoarce (2016)

Ana Is Coming Back

18 min. - Scurtmetraj - - 17.05.2016

Sinopsis : Ana se întoarce din Germania cu iubita Ines. Laura, cea mai bună prietenă din liceu, o aşteaptă în Bucureşti cu prietenul ei.

Regie: Ruxandra Ghiţescu

Scenariu: Ruxandra Ghiţescu

Actori Principali: Emilia Bebu, Oana Popescu, Andrei Mateiu


Galerie Foto:

  • Ana se întoarce (2016)
  • Ana se întoarce (2016)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Ana se întoarce (2016) Emilia Bebu Laura
Ana se întoarce (2016) Oana Popescu Ana
Andrei Mateiu Vlad
Vezi tot genericul

Producători

Alien Film
Black Maria Film

Distribuitori

Alien Film

Trivia

  • Filmul a fost selectat la: TIFF Cluj 2016, Competiţia Naţională; Helsinki International Film Festival 2016; Mezipatra Queer International Film Festival Competition 2016; B-est International Film Festival, Romania 2016, Landshut International Film Festival, Germany 2017, Zinegoak International Film Festival, Spain 2017
Opinia criticului
"Aici lungimile funcţionează, aici chiar se întâmplă ceva atunci "când nu se întâmplă nimic". Mai precis, se construieşte un personaj şi se devoalează în acelaşi timp. Ceea ce e interesant şi valoros e tocmai această simultaneitate. Nu ni se livrează certitudini, ci reacţii în timp real la stimuli externi care o conduc pe Laura la un rezultat spontan: tentativa de seducţie a Anei (...). Există o istorie, bineînţeles, o prietenie foarte bună între care a intervenit geografia şi orientarea sexuală. Există, evident, şi o înclinaţie a Anei, pe care Ghiţescu o infuzează foarte fin în reacţiile fruste ale protagonistei: o faultează pe Ines şi îi reproşează prietenului ei tocmai îngustimea de care dă ea dovadă, dar senzaţia e că totul se construieşte pe loc (mai ales că motivaţiile par să fie în ceaţă şi pentru ea). Ce am mai remarcat e poziţionarea personajului în afara empatiei publicului. Laura e crispată şi iritabilă, dar departe de nevroticele mâţâite din alte scurtmetraje văzute în competiţie. În relaţie cu Ana, când nu e nimeni în preajmă - şi nu se simte ameninţată de Ines, sau nu simte că o face de râs prietenul ei necioplit -, e chiar un personaj cald. Nu e tocmai simpatică, dar nici antipatică (ceea ce nu e uşor de jucat, filmul câştigă mult pe interpretarea Emiliei Bebu)".(Andrei Şendrea, Agenda LiterNet, iunie 2016)

Ana se întoarce (2016) - Photo