Civil Society Pitch, seria de ateliere concepute de către Asociația One World România să creeze o punte de legătură între cineaști interesați de cauze sociale din regiunea est-europeană și activiști implicați deja în aceste cauze, a anunțat datele primei sale sesiuni din cea de-a patra ediție: 26 iunie - 5 iulie.
17 cineaști din cele 4 țări partenere ale programului - România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria, se vor întâlni cu reprezentanții a 8 ONG-uri din aceleași țări și sub îndrumarea OWR și a tutorilor vor forma echipe cu scopul de a dezvolta împreună filme documentare în jurul unor subiecte de interes comun.
În cadrul acestei prime sesiuni ONG-urile vor începe cu un atelier online de pitching (26 iunie) unde vor învăța să prezinte idei și subiecte ce pot sta la baza unor filme documentare. Pitch training-ul va fi susținut de către Mona Nicoară - producător asociat al documentarului Children Underground, premiat la Sundance și nominalizat la Oscar și regizor al unor titluri precum Școala noastră și Distanța dintre mine și mine. Pe 4 și 5 iulie vor avea loc pitch-ul propriu-zis și sesiunile de matchmaking, în care cineaștii și activiștii se vor putea cunoaște și vor putea descoperi arii de interes comun cu potențial pentru realizarea unor filme documentare. Atelierul va fi găzduit în grădina răcoroasă a Institutului Francez din București, iar întâlnirile vor fi coordonate de Monica Lăzurean-Gorgan - cineastă care a realizat și a produs sau co-produs mai multe lungmetraje de documentar și fictiune premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. (Acasă, My Home, Chuck Norris vs Comunism, Timebox, etc.), și Alexandru Solomon - președintele Asociației One World România și unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând numeroase documentare printre care se numără Marele jaf comunist, Război pe calea undelor, Kapitalism – Rețeta noastră secretă și Ouăle lui Tarzan. Din păcate din cauza restricțiilor de călătorie tutorii străini care erau programați - Andy Glynne (scriitor, regizor și producător britanic) și Guilluame Massart (regizor și producător de documentare), nu vor putea participa la eveniment. Această primă sesiune se va finaliza cu formarea echipelor de cineaști și activiști, care, sub îndrumarea Monicăi Lăzurean-Gorgan și a lui Alexandru Solomon, vor face primii pași pentru a începe proiectele propuse. 
Programul Civil Society Pitch va continua pe parcursul anului în mai multe etape menite să sprijine proiectele: faza de documentare și dezvoltare (iulie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie-aprilie 2021).
La sesiunea de pitching finală vor participa minimum 4 echipe care au avansat în realizarea proiectelor. Premiul de dezvoltare în valoare de 4.000 de euro va fi oferit cineastului și va merge către finalizarea proiectului de film documentar dezvoltat alături de ONG-ul partener.
La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri, iar cele 3 premii Civil Society Pitch le-au revenit următoarelor echipe: regizoarea Iulia Stoian, Centrul FILIA și Funky Citizens, pentru filmul documentar Invizibilii (2016), regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, pentru filmul Learning Teaching (2017), regizorul Laurențiu Garofeanu și Centrul pentru Resurse Juridice pentru filmul documentar Lost and Found (2019).
Detalii: One World Romania |
|
|