REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Scurtă istorie a comunicării cinematografice româno-chineze” și cine-concert „Zeița” la TIFF


     Filmele chinezeşti în România şi cele româneşti în China au o poveste care merită să fie cunoscută. Între anii ’60 şi ’80, filmele româneşti au adus în China primele scene cu săruturi, eroi cu un limbaj mai colorat şi, în general, personaje care ieşeau din schemele realismului socialist. Întrucât înregistraseră un mare succes de public în China, unele dintre ele au fost transformate în cărţi (cineromane) şi piese radiofonice. În schimb, cu câteva excepţii, precum filmul-balet Fata cu părul cărunt, producţiile cinematografice chinezeşti nu s-au bucurat multă vreme de succes în România. Doar în anii ’70 şi ’80 câteva filme istorice şi de arte marţiale, precum Biciul fermecat, au atras o parte a publicului care nu îi putea vedea încă pe Bruce Lee şi Jackie Chan decât pe casete video. Abia în 1987, Sorgul roşu a atras publicul românesc, mai ales după ce a obţinut Ursul de Aur la Berlinale şi a fost prezentat într-o gală la Bucureşti, iar regizorul ZHANG Yimou şi actriţa LI Gong au devenit imediat vedete admirate şi de cinefilii de la noi. În ultimii ani, cineaşti şi filmologi români au studiat la Academia de Film din Beijing, popularul artist pop, originar din Maramureş, Mugur Ciubăncan a devenit şi star de cinema în Limbajul toamnei (Qiu yu), iar secţia română a postului Radio China International a produs mai multe documentare reunite sub genericul Poveşti cu români în China. Toate acestea, împreună cu parteneriatele încheiate de Transilvania International Film Festival (TIFF) cu festivaluri importante din China (Shanghai International Film Festival, Silk Road International Film Festival), sugerează o intensificare a colaborărilor dintre cinematografiile celor două țări.
     La Casa TIFF, joi, 6 iunie, va avea loc o masă rotundă de la ora 15.00, la care vor participa criticii de film WANG Yao, Dana Duma, Marian Țuțui și  Mihai Fulger.
     Pe durata festivalului, în noul spațiu de la Casa TIFF, va fi deschisă spre vizitare expoziția Scurtă istorie a comunicării cinematografice româno-chineze, constând în principal din afișe și broșuri ale diverselor evenimente cinematografice românești din China din ultimii peste 50 de ani, precum și multe ore de material audio și video, din colecția personală a cercetătorului WANG Yao de la Academia de filme de la Beijing,  completată de materiale obținute cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme.
     Expoziția va fi deschisă din 31 mai până în 9 iunie, la Casa TIFF. O prezentare a expoziției va avea loc în încheierea mesei rotunde.
     Tot joi, 6 iunie, în continuarea acestei întâlniri, de la ora 17.00, și tot la Casa TIFF,  specialiștii și pasionații de filme clasice pot participa la masterclass-ul oferit de restauratorul XIANG Jiao, de la China Film Archive, care a condus proiectul de restaurare al filmului din 1934 Zeița, regia Wu Yonggang.
     Cine-concertul Zeița, cu participarea chitaristului american Gary Lucas, va avea loc pe 5 iunie, la ora 21.30, la Biserica Romano- Catolică „Sfânta Treime”.
     Filmele și evenimentele  din secțiunea Focus China sunt co-prezentate cu sprijinul: Shanghai International Film Festival, Belt And Road Film Festival Alliance și Ambasada Republicii Populare Chineze în România și cu concursul China Film Archive, al Arhivei Naționale de Filme și al Institutului Confucius.
     Detalii: www.tiff.ro
(03.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cine-concert zeita tiff, focus china tiff, scurta istorie a comunicarii cinematografice romano chineze, tiff 2019

Opinii: