REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”SAF” sau un bărbat cumsecade într-un moment de criză


     Regizorul turc Ali Vatansever, admirator al Noului Val Românesc, a vrut să facă un film într-un stil cinematografic atipic pentru cinematografia din țara lui. Și-a ales un director de fotografie român, Tudor Vladimir Panduru, sound designerul Alexandru Dumitru și un producător român – Anamaria Antoci. Actrița Mihaela Trofimov are un rol secundar, al unei imigrante românce care muncește ca bonă în casa unor turci.
     Co-producție Turcia (Terminal Film) – Germania (2Pilots Film Production)- România (4Proof Film), filmul SAF a intrat în cinematografe cu un titlu pe care spectatorii de aici nu l-au înțeles, deși are o semnificație foarte potrivită pentru poveste: pur, inocent, cumsecade.
     Ali Vatansever a scris scenariul, inspirat fiind de o realitate de criză, departe de locurile vizitate de turiști. Oamenii sunt dislocați din locul unde au trăit mare parte a vieții pentru a găsi un loc de muncă. Casele vechi se demolează în favoarea unor dezvoltatori imobiliari. Amenințarea imediată vine de la imigranți, care acceptă să muncească orice pe bani puțini. Acțiunea se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil (Erol Afsin) și soția lui, Remziye (Saadet Aksoy), riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare din senin, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze. Un film dramatic, tensionat, fără accente lacrimogene. Camera este mereu în spatele eroului Kamil, copleșit de rușinea și de furia de a accepta compromisuri, atacat în poziția lui de bărbat care asigură traiul familiei, care și-a pierdut demnitatea. Gândurile negre, vindicative, îi răstornă toate valorile morale. Este un om sub vremuri. Sunetele metalice din șantierul de lângă casa lui accentuază starea de mânie. 
     Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy (Remziye) a fost recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și Mențiunea „New Voices” acordată de juriul Festivalului Palm Springs. SAF a mai fost selectat în competițiile Angers European First Film Festival și Istanbul International Film Festival.
     Premiera românească a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența regizorului Ali Vatansever, a producătorului Anamaria Antoci, a sound designerului Alexandru Dumitru. Moderatorul discuțiilor cu publicul a fost regizoarea Mirona Radu, coordonatoarea cinematografului. 

 

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 Galerie Foto

Cuvinte cheie: 4proof film, alexandru dumitru, ali vatansever, anamaria antoci, co-productie turcia germania romania, mihaela trofimov, saf film

Opinii: