REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRomânia, țară invitată la Festivalul Internațional EUROPALIA


     Astăzi, 4 octombrie 2016, la Biblioteca Naţională a României a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului de Înţelegere în vederea organizării Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA (octombrie 2019–ianuarie 2020).
     Din partea română, documentul a fost semnat de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, ministrul culturii, Corina Ioana Şuteu, şi preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu. Semnatarii din partea EUROPALIA INTERNATIONAL au fost contele Georges Jacobs de Hagen, preşedintele EUROPALIA INTERNATIONAL, şi baroana Kristine De Mulder, director general EUROPALIA INTERNATIONAL.
     Documentul reprezintă oficializarea statutului de ţară invitată de onoare la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului internaţional EUROPALIA obţinut de România ca urmare a parcurgerii, începând cu anul 2014, a etapelor procesului de candidatură. Conform Memorandumului, participarea României va presupune „un minim de 12 proiecte în domeniul artelor vizuale, dintre care două expoziții de mari dimensiuni, ce aduc în prim plan obiecte de excepție din patrimoniul cultural românesc; 50 de  ansambluri de teatru, muzică și dans; un amplu program ce cuprinde manifestări literare, conferințe și film; rezidențe culturale și noi produse culturale realizate cu ocazia acestui festival.”
     Ministrul culturii, Corina Şuteu, a precizat faptul că „prezența României la Festivalul EUROPALIA este un imens prilej de încurajare și stimulare a creativității și a creației contemporane și de solidificare a energiilor celor care lucrează pentru conservarea și punerea în valoare a patrimoniului material și imaterial. Participarea României, ca țară invitată de onoarea, la EUROPALIA 2019, an în care România va deține și președinția Uniunii Europene, are valențe simbolice și practice foarte importante pentru cultura română și europeană.”
     Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este cea mai mare manifestare culturală din Belgia. Lansată la Bruxelles, în 1969, aceasta reprezintă un festival internaţional de artă bienal, care pune în valoare patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate.
     Detalii: Icr.ro
(04.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: corina suteu, europalia 2019, europalia international, ministerul culturii din romania

Opinii: