REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRetrospectivă Horațiu Mălăele la Serile Filmului Românesc de la Iași


     Festivalul „Serile Filmului Românesc”, găzduit la Iași în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, adună zeci de premiere și invitați speciali cu prilejul celei de-a 11 ediții.
     Ediția din acest an îi este dedicată actorului, regizorului și artistului Horațiu Mălăele. Invitatul special este absent în urma îmbolnăvirii de COVID-19, însă omagierea se va produce alături de prietenii și colegii din cinematografie și teatru, prin proiecțiile speciale din retrospectivă. Institutul Cultural Român îi va acorda marelui actor Premiul pentru întreaga activitate. Spectacolul „Sunt un orb” este singurul anulat din programul festivalului, iar reprogramarea va fi anunțată ulterior, odată cu anunțarea unei seri speciale cu Horațiu Mălăele la Iași. În debutul fiecărei proiecții, invitații speciali vor citi o scrisoare adresată publicului, scrisă de Horațiu Mălăele. Ambasadoarea Festivalului „Serile Filmului Românesc” este Irina-Margareta Nistor.
     Prima zi de festival debutează cu o conferință de presă specială, urmată de un dialog despre filmul românesc cu Rodica Mandache, István Téglás, Andi Vasluianu, Irina-Margareta Nistor, Marina Voica, Mihai-Gruia Sandu, Toma Enache, alături de partenerii și invitații evenimentului.
     În cadrul galei de deschidere a fost avanpremiera filmului Luca, în regia lui Horațiu Mălăele, cu invitați speciali: Rodica Mandache, István Téglás, Andi Vasluianu, Irina-Margareta Nistor (Ambasadoare SFR), care îl vor reprezenta pe Horațiu Mălăele.
     Retrospectiva Horațiu Mălăele include filmele: Moromeții 2 (r. Stere Gulea), Funeralii fericite (r. Horațiu Mălăele), Nunta mută (r. Horațiu Mălăele) și Această lehamite (r. Mircea Daneliuc). Invitații sunt prietenii din cinematografie ai invitatului special: Meda Victor, Mihai Gruia Sandu, Irina-Margareta Nistor.
     Și atunci, ce e libertatea?, Lemn, Un timp prin care am trecut, 5 minute, Acasă, My home sunt filmele care vor rula în premieră în cadrul SFR 11.
     La cea de-a 11-a ediție de film românesc vor fi proiectate șapte dintre cele mai așteptate documentare românești: Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, țara iubirii adevărate, Fata de aur, Casa cu păpuși, Siberia din oase, 30 de ani și 15 minute, Eu Geniu Cioclea, Centenarul Filmului Românesc.
     Anul acesta, programul SFR conține o proiecție specială a filmului Cireșarii, care va avea loc duminică, 4 octombrie 2020, la Liceul Varlaam Mitropolitul din Iași, de la ora 14.00. Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere intitulată
„Emisiunile TV pentru copii: Cum au apărut și dispărut”. Povestea celei mai iubite emisiuni pentru copii „Arlechino”. La dezbatere va participa actorul Mihai-Gruia Sandu, care l-a interpretat pe legendarul Arlechino, cu care a crescut generația copiilor de după 1989, la TVR 1.
     La a 11-a ediție vor fi două seri de scurtmetraje, cu invitații speciali: Pavel Bartoș, Marina Voica, Andrei Răuțu, Dan Iosif, Enxhi Rista și Bogdan Ilieșiu.
     Alte evenimente speciale în cadrul SFR: Expoziția „Văzuți de Mălăele”, Spectacolul-lectură „Dewaere”(cu Vlad Ivanov), lansarea de corului de copii al Ateneului Național din Iași, cu muzică de film, Lecție de cinema - Domnul Cinema cu dragoste de Iași (In Memoriam D.I. Suchianu, cu Irina-Margareta Nistor).
     Publicul va putea fi alături de cei trei invitați care vor primi Premiul de Excelență SFR: Marina Voica, Constantin Codrescu și Dorina Lazăr.
     De asemenea, fiecare zi din festival începe cu „Diminețile Filmului Românesc”, pe terasa Cafeneaua Piața Unirii, de la ora 11.00, cu: Irina-Margareta Nistor, Marina Voica, Pavel Bartoș, Dorina Lazăr, Vlad Ivanov.
Mai multe informații despre bilete și locul de desfășurare se regăsesc aici. În caz de vreme nefavorabilă, datele reprogramărilor vor fi afișate pe pagina festivalului „Serile Filmului Românesc”, aici.
Ediția se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de prevenție împotriva răspândirii Covid-19.
Detalii: facebook
(2.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorina lazar, horatiu malaele, institutul cultural roman, iulia lumanare, pavel bartos, serile filmului romanesc iasi 2020

Opinii: