REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub FILM: „Țărmul n-are sfârșit”, de Mircea Săucan


     Țărmul n-are sfârșit  (regia  Mircea Săucan) a fost proiectat în cadrul Cineclubului FILM, vineri, 21 aprilie 2017. O tânără din Moscova (Marina Voica) și un tânăr soldat (Eugen Popiță) se întâlnesc pe malul mării și se îndrăgostesc. Atât s-ar putea povesti din filmul lui Mircea Săucan, care folosește genul poveștii de dragoste ca un pretext pentru experimente formale, amintind de filmele moderniste ale anilor ’60, cu precădere de cele ale lui Alain Resnais. Țărmul n-are sfârșit nu a rulat în cinematografe decât după 1989, fiind acuzat tocmai pentru această joacă formală.
     Înaintea vizionării, criticul și istoricul de film Călin Căliman a făcut o introducere în filmografia regizorului Mircea Săucan, vorbind despre importanța acestuia în contextul istoriei filmului românesc, precum și despre dificultățile pe care le-a avut cu cenzura.

     Marina Voica, care interpretează rolul principal feminin din film, a fost prezentă și ne-a acordat un scurt interviu despre experiența ei pe platourile de filmare ale regizorului Mircea Săucan.

     Cineclubul FILM a marcat și apariția celui mai recent număr al revistei FILM, care conține, printre altele, un dosar tematic dedicat filmului musical românesc, interviuri cu regizorul Călin Peter Netzer și actrița Diana Cavallioti, precum și cu Margareta Pâslaru. Mai multe despre noul număr al revistei ne-a spus Mihai Fulger
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(13.05.2017)

Cuvinte cheie: calin caliman, marina voica, mihai fulger, mircea saucan, revista film, tarmul n-are sfarsit film

Opinii: