REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Retrospectiva Festivalului Filmului Istoric de la Pessac, la Institutul Francez


     În perioada 12-14 mai 2017, Institutul Francez din București va fi gazdă a proiecțiilor celor mai apreciate pelicule de la Festival International du Film d’Histoire de Pessac 2016. Este pentru prima dată când acest festival din Franța este prezentat la București, evenimentul fiind rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac și Festivalul de Film Istoric Râșnov, organizat de Asociația Mioritics.
     Încadrându-se în tema Cultură și Libertate, proiecțiile festivalului au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2016 și vor fi văzute de bucureșteni la cinematograful Elvira Popescu. Tematica abordează percepția creatorilor (artiști și oameni de cultură) asupra libertății în diferite contexte istorice, de la epoca Iluministă la protestele din 1968, ilustrată atât în documentare, cât și în filme de autor.
     Programul include 5 documentare (L’Occupation sans relâche, les artistes pendant la guerre; Drieux la Rochelle, Aragon, Malraux: d'une guerre à l'autre; Les Artistes et le parti. 1945-1968; Entre deux mai. 1968-1981; Les Artistes et la politique), 3 filme de lungmetraj (Le Nègre des Lumières; La fille de Brest; Balzac et la petite tailleuse chinoise) și 3 dezbateri despre condiția artistului în diferite perioade istorice recente.
     La dezbateri vor fi prezenţi renumitul cineast Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival), Dai Sijie (unul dintre cei mai apreciaţi romancieri și cineaști francezi contemporani), Yves Riou (actor și regizor), Philippe Pouchain (actor și regizor), Alain Guédé (jurnalist și cercetător) și François Caillat (profesor și producător), alături de eseiști și cineaști români (Adrian Cioroianu, Dan Pița, Irina Margareta Nistor ș.a.).
     Detalii: Facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema elvira popescu, festival de film istoric, festival international du film d’histoire de pessac, festivalul de film istoric rasnov, institutul francez bucuresti

Opinii: