REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRegizorul Ulrich Seidl, invitat la TIFF 2017


     Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidl vine la TIFF cu cel mai nou film al său. Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film. Profesioniști din lumea cinematografiei vor susține masterclass-uri cu intrare liberă, iar primele nume confirmate la TIFF Lounge vor răspunde curiozităților cinefililor, în fiecare zi, de la ora 17:00.
     „Dacă reușesc să fac oamenii să râdă la filmele mele, dar hohotele de râs li se vor opri în gât în următorul moment, asta o să mă facă fericit,” spune regizorul. Descris ca fiind cinic, provocator și pesimist, Ulrich Seidl este unul dintre cei mai premiați cineaști europeni. Filmele lui, proiectate de-a lungul anilor la TIFF, se plasează la granița dintre ficțiune şi documentar, îmbinând în distribuții nume consacrate și actori amatori. Prezentat în premieră la TIFF, în secțiunea Fără Limită, controversatul Safari urmărește partidele absurde de vânătoare în Africa ale turiștilor nemți și austrieci care își pândesc prada, trag, plâng de entuziasm și se pozează cu animalele ucise, dezvăluind o latură a ființei umane, pe cât de întunecată, pe atât de reală. Despre cum au decurs filmările, Ulrich Seidl va povesti la TIFF. Safari va fi distribuit în România de Transilvania Film.
     Directorul de imagine Iosif Demian va susține un masterclass cu intrare liberă marți, pe 6 iunie, de la ora 10:00, la Sapienția (Calea Turzii, nr. 4), după proiecția filmului său, Baloane de curcubeu (1982). Lumea pitorească inspirată de opera lui Fănuș Neagu a trecut prin nenumărate ședințe de cenzură, însă pelicula a fost recuperată parțial și va rămâne unul dintre cele mai nedreptățite filme românești ale epocii. Cunoscut pentru experiența sa ca operator, cineastul a semnat imaginea clasicului Nunta de piatră (1973) și a predat operatoria la Sydney.
     Joi, pe 8 iunie, de la ora 11:00, producătorul britanic Steve Matthews va susține un masterclass în cadrul TIFF Industry (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18) despre ce presupune munca unui scenarist și despre rolul canalelor de film pe piața europeană de televiziune.
     Marți, pe 6 iunie, gazdele jurnalistului Mihnea Măruță, la TIFF Lounge, vor fi regizorul Radu Mihăileanu și actorul britanic Derek Jacobi, care vor aduce detalii din culisele filmului Povestea iubirii, care a avut premiera în România pe 5 iunie, în Piața Unirii Open Air. Miercuri, pe 7 iunie, dezbaterea se va muta la Casa de Cultură a Studenților, după proiecția Politica, manual de întrebuințare (regia Fernando León de Aranoa) programată la ora 15:00. Printre invitați sunt fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.
     Detalii: www.tiff.ro
(06.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: baloane de curcubeu film, invitati tiff 2017, iosif demian, tiff 2017, ulrich seidle

Opinii: