REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRaportul audierii publice privind cinematografia va fi publicat pe 25 august


     Marți, 2 august, în sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, a avut loc o audiere publică pentru modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, demers realizat de Ministerul Culturii în colaborare cu Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.
     „Consider că este esențial să construim instrumente legislative și administrative care să fie puse în slujba creatorilor și nu să constituie obstacole în calea acestora. Iar în procesul de lucru la modificările privind legea cinematografiei, am realizat încă din start că Ministerul Culturii, ca entitate reglementatoare, nu își pusese de multă vreme întrebări legate de filosofia și principiile care stau la baza unei direcții de dezvoltare și de modernizare a tuturor acestor instrumente. De aceea, am decis ca, în momentul în care vom ajunge la o viziune coerentă, împreună cu reprezentanții grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului și format din cineaști și din profesioniști experimentați și reprezentativi, vom organiza o dezbatere despre aceste principii. Motivul este unul simplu: e necesar să cunoaștem încă din această fază care este reacția comunității cinematografice și cum se poziționează reprezentanții acesteia față de propunerile noastre,” a spus Corina Șuteu, Ministrul Culturii.
     La audierea publică au luat parte, alături de ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, doamna Violeta Alexandru, și membrii grupului de lucru organizat la nivelul Ministerului Culturii care au participat la construirea principiilor care stau la baza propunerilor pentru modificarea legii cinematografiei: Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Florin Mihăilescu, Bogdan Mustață, Oana Radu, precum și consilierii Alex Trăilă și Andrei Rus.
     În cadrul audierii publice au fost expuse nouă depoziții trimise în prealabil Ministerului Culturii, respectiv de către Alexandru Molico - scenarist, Dorin Goagă - vicepreședinte ANCR, Mircea Bucur - Președinte Fundația Cartea Călătoare, Radu Nicolae - producător de film, Ada Solomon - producător de film, Bujor T. Rîpeanu - critic și istoric de film, Kiki Vasilescu - regizor și scenarist, Cătălin Cristuțiu - președinte Asociația Pofesioniștilor din Post-Producția de Film, Ioan Onisei - Director General Adjunct T.N.B., la care s-a mai adăugat intervenția adhoc a domnului Florin Paraschiv - director de imagine și fost membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei.
     Comisia de experți, formată din reprezentanți ai instituțiilor și ministerelor avizatoare a viitorului act normativ, împreună cu echipa Ministerului Culturii, vor elabora și publica în următoarele săptămâni un raport bazat pe audierea de astăzi, acesta urmând să fie publicat pe site-ul Ministerului Culturii în data de 25 august.
     Detalii: Propunere de modificări
(03.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: corina suteu, cristian mungiu, ministerul culturii, modificare legea cinematografiei, og 392005 privind cinematografia, tudor giurgiu

Opinii: