REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAudiere publică pe tema modificărilor privind Legea cinematografiei


     Ministerul Culturii (MC), cu sprijinul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), organizează marți, 2 august, de la ora 11, la sediul Ministerului Culturii, o audiere publică pe tema propunerilor de modificare a O.G. 39/2005 privind cinematografia.
     Consultarea publică se va face fie în scris, printr-o depoziție ce trebuie trimisă până la data de 29 iulie, ora 13.00, la adresa de e-mail consultare.cinema@cultura.ro, fie oral, prin depoziția ce urmează să fie susținută marți, 2 august. Pentru mai multe detalii despre înscrierea depozițiilor puteți consulta site-ul Ministerului Culturii.
     Propunerile de modificare a legii cinematografiei pot fi citite aici, ele fiind redactate în urma ședințelor de lucru efectuate în perioada februarie-mai 2016. Din grupul de lucru fac parte Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Florin Mihăilescu, Bogdan Mustață, Oana Radu, Alex Trăilă, Andrei Rus și Anca Drăgoi.
     Modificările propun creșterea fondului cinematografic prin completarea surselor de colectare a finanțărilor, transformarea creditului rambursabil într-un ajutor financiar nerambusabil (care se returnează dacă filmul face profit), sprijinirea difuzării de film românesc (sălile de cinema vor găzdui 10% din numărul de spectacole cu filme românești, din care 50% la ore de maximă audiență; televiziunile care difuzează filme vor acorda 5% din spațiu destinat acestora producțiilor românești și europene din ultimii 5 ani).
     O schimbare importantă propusă este reorganizarea Centrului Național al Cinematografiei (CNC) în Agenția Națională a Cinematografiei (ANC). ANC se va afla în subordinea Guvernului, fiind coordonată metodologic de Ministerul Culturii, instituția urmând să fie condusă de un Președinte cu mandat de 4 ani ce ar putea fi reînnoit o singură dată. Contractul de management al Președintelui va avea la bază indici specifici de performanță, obiective, clauze contractuale care să reglementeze drepturile și obligațiile părților. Consiliul de Administrație al ANC ar putea funcționa pe o durată de 2 ani.
     În subordinea Agenției s-ar afla și Oficiul de Exploatare Cinematografică, o nouă instituție publică ce ar prelua administrarea unui număr de săli de cinematograf de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor – România Film.
     De asemenea, vor fi modificate și aspecte ale concursului de proiecte cum ar fi introducerea secțiunilor filmelor de micro-buget și coproducțiilor minoritare, renunțarea la secretizarea primei etape de concurs pentru transparentizarea procesului.
     Detalii: Cultura.ro // Propunerile de modificare
(21.07.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: audiere privind modificari la legea cinematografiei, consiliul naţional al cinematografiei, legea cinematografiei 2016, ministerul culturii din romania

Opinii: