REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRadu Jude lucrează la un documentar dedicat fotografului Costică Acsinte


     Radu Jude se află în această perioadă în producție cu un documentar independent produs de Hi Film Productions.

     Noul proiect cinematografic combină aproximativ 2.000 de fotografii din cele 7.500 ale colecției Costică Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune.
     Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.
     Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul dintre eroii Primului Război Mondial. Odată cu începerea conflagrației mondiale, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, chiar ruși.
     Experiențele trăite în perioada respectivă sunt redate de albumul fotografic personal ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schițe și tăieturi din ziare). Printre cei fotografiați se regăsesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.
     Costică Acsinte a lăsat în urma sa mii de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studioului „Foto Splendid Acsinte“.
     Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă.
     De asemenea, regizorul Radu Jude se află în etapa de post-producție cu lungmetrajul Inimi cicatrizate, o adaptare liberă după Max Blecher.

(27.06.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, costica acsinte, documentar romanesc, fotografi de razboi, primul razboi mondial, radu jude

Opinii: