REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecții și dezbateri Kinedok chiar la voi acasă


     În luna mai demarează noul sezon KineDok cu forțe proaspete, documentare noi și metode de a aduce filmele mai aproape de public în era distanțării sociale. Lansarea are loc online cu documentarul Srbenka, ce poate fi vizionat gratuit pe website-ul https://kinedok.net/ro cu voucherul KineDok2020, începând de astăzi și până la finalul lunii mai, când va avea loc o discuție cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević. 
     Srbenka urmărește minuțios pregătirea unei piese de teatru ce reconstituie o crimă comisă din motive etnice, și anume cazul Aleksandrei Zec, care la numai 12 ani a fost executată alături de familia sa în cadrul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor 90. Deși făptașii sunt cunoscuți, ei nu au fost pedepsiți niciodată. Discuțiile emoționante ale actorilor aflați la repetiții scot la iveală tensiuni etnice ce persistă și în ziua de azi, chiar și în rândul generațiilor tinere, care nu au trăit conflictul la vremea respectivă. Filmul este un studiu atent și plin de răbdare al modului paradoxal în care pot fi transmise în timp prejudecățile și xenofobia, făcându-le atât de greu de eliminat din conștiința colectivă a unui popor.
     Șapte țări din Europa Centrală și de Est și-au unit forțele pentru cea de a 6-a ediție KineDok. În felul acesta câteva dintre cele mai recente și importante producții de film documentar din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, România, Slovacia și Ungaria vor sta în curând la dispoziția publicului din toate teritoriile. 
Detalii: KineDok
 
(11.05.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare online, kinedok one world romania, kinedok online, kinedok romania, kinedok vod, nebojša slijepčević

Opinii: