REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Proiecții de film și masterclass cu Zoltán Szilágyi


     Uniunea Cineaștilor din România și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” organizează o serie de evenimente dedicate regizorului Zoltán Szilágyi.  Astfel, în perioada 5-8 februarie, vor avea loc proiecții de film și un Q&A, un masterclass cu Zoltán Szilágyi și un Animation Pitch.
     „Prea puţin cunoscut, aportul aşa numitei «generaţii 80» a animaţiei noastre la progresul cinematografului românesc de dinainte de revoluţie se cuvine reevaluat, odată cu revenirea în ţară a lui Zoltán Szilágyi, pentru o serie de retrospective şi evenimente organizate la UCIN şi la UNATC. El este cel care a dat startul afirmării acestei generaţii, un grup de tineri cineaşti proveniţi, aproape fără excepţie, din rândul absolvenţilor facultăţilor de arte plastice, cu surprinzătorul film Nodul gordian (1979). Prezentat prima dată în proiecţie publică la Festivalul de la Costineşti în anul următor, scurtmetrajul său impunea prin subtilitatea ideii, noutatea mijloacelor de realizare şi a generat o etapă de înnoire fără precedent în animaţia românească .
     Absolvent ca şef de promoţie al Institutul de Arte Plastice «Ion Andreescu» din Cluj, el a fost repartizat, imediat după absolvire, în 1977, la Studioul «Animafilm», unde s-a familiarizat cu mijloacele specifice ale noii arte, lucrând în echipele unor regizori precum Virgil Mocanu, Olimp Vărăşteanu sau Laurenţiu Sârbu. Debutul său cu Nodul gordian, un film surprinzător prin grafica personală şi viguroasă, pusă în slujba unei reflecţii asupra adevăratului şi falsului eroism, a avut un meritat ecou internaţional (premiat la Bilbao, Zagreb, Espinho, Oberhausen, Chicago) şi a entuziasmat privitorii din Romînia, după cum atestă textul scris de celebra poetă Nina Cassian pentru Almanahul «Cinema» 1981: «Iată că Zoltán Szilágyi ne oferă în desen animat o metaforă filozofică de anvergură, cu al său Nod gordian, la care e deopotrivă de admirat temeritatea graficii, adică temeritatea de a sfida prin desen studiat, aproape clasic şi portret după natură, linia schematic-sintetică instalată de atâta vreme, cu obstinată autoritate-şi temeritatea abordării unei probleme fundamental existenţiale.»
     În filmografia românească a lui Zoltán Szilágyi au urmat alte titluri memorabile precum Arena (1981) şi Monolog (1983), celui de-al doilea fiindu-i interzisă circulaţia în afara festivalurilor internaţionale. Acesta este motivul care a generat decizia autorului de a emigra în Ungaria. Devenit unul dintre cineaştii de prim-plan ai Studioului din Kecskemet, el a mai adăugat filmografiei sale titluri precum  Imagine pură/Tiszta kép (1988), Origo (1989), Uşa/Ajto (1991), Manevre cultural-istorice de noapte/Ejszakai Kúlturtörténheti Hadgyakorlat (1992), A propos (1994), Nu vorbi!/Ne beszélj! (2004), Şoricelul foarte călătorit/A Világglátott Egerke (2005) sau Dosar juridic: în memoria lui Peter Mansfeld (2007).
     ”Revenirea lui Zoltán Szilágyi, care va prezenta filme mai vechi şi mai noi din filmografia sa, este o bună ocazie de a reevalua un moment de strălucire al animaţiei noastre. Urmând exemplul lui Szilágyi, cineaşti care au debutat colectiv, sub îndrumarea lui, în filmul Caligrafie (1982) au devenit, la rândul lor, nume de referinţă ale acestui domeniu: Radu Igazság, Zeno Bogdănescu, Olimpiu Bandalac. Lor li s-au alăturat apoi Nicolae Alexi, Ion Manea, Dinu Petrescu, Marcel Mihai, Ștefan Anastasiu, întregind profilul unei generaţii ce ocupă un loc important în istoria cinematografului nostru.”  afirmă criticul de film Dana Duma.
 
Programul întâlnirilor cu Zoltán Szilágyi:
 
5 februarie 2019
12.00 - proiecție și Q&A cu Zoltán Szilágyi | UNATC (sala A112)
15.00 - masterclass cu Zoltán Szilágyi | UNATC (Pod Animație)
 
6 februarie 2019
11.00 - proiecție Zoltán Szilágyi și întâlnire cu Studioul „Animafilm” | UCIN
 
7 februarie 2019
14.00 - Animation Pitch 2019 | CINETic
 
8 februarie 2019
11.00 - proiecție și Q&A cu Zoltán Szilágyi și întâlnire cu Liceul „N. Tonitza”
(04.02.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, cinetic, masterclass animatie, ucin, unatc, zoltan szilagyi

Opinii: