REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecție „Între Umbre și Oglinzi”, la Cinema „Elvire Popesco”


     Luni, 29 octombrie, la Cinema „Elvire Popescu”, are loc proiecția filmului documentar de artă Între Umbre şi Oglinzi, scris şi regizat de Ovidiu Darian şi produs de Studioul VideoArt al Ministerului Culturii si Identităţii Naţionale.
     Filmul cuprinde trei episoade despre trei artişti plastici cu multiple premii naţionale şi internaţionale din România de azi. Primul este Nicolae Alexi, unul dintre cei mai importanţi graficieni români, profesor la Universitatea de Arte, care a format generaţii de artişti de marcă. Mare desenator, acuarelist, gravor, Nicolae Alexi vorbeşte în film despre modul în care îşi construieşte lumile sale complexe de trupuri uneori groteşti de femei şi pitici, între care, cu autoironie, îşi face loc pe pânze chiar artistul. Al doilea film este despre Eugen Raportoru, pictor important de origine romă, un artist vulcanic de o forţă şi productivitate extraordinară, pe linia picturală a lui Corneliu Baba, care a început cu ilustrarea mahalalelor bucureştene şi care expune acum pânze, uneori de dimensiuni copleşitoare, cu peisaje din Veneţia, Paris, Aachen sau Sulina. Al treilea film îl prezintă pe Matei Șerban Sandu, pictor, grafician şi gravor de marcă al prezentului, cu lumea sa de cavaleri apocaliptici şi nuduri eterice, artist format de Traian Filip şi apoi chiar de Nicolae Alexi, al cărui student a fost. Matei vorbeşte despre artă, lume şi viaţă, despre acea „claritate a intenţiei” artistului, binecuvântat între oameni ca nu numai să privească, dar să şi vadă dincolo de aparenţe şi convenţii. Ovidiu Darian este licenţiat al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film, secţia Regie de film, a lucrat mai mulţi ani la departamentul de regie cu regizori ca Bertrand Tavernier, Sergiu Nicolaescu, Francis Ford Coppola, dar şi ca regizor secund, director de casting şi uneori scenarist de docudrame pentru televiziuni germane. A regizat scurtmetraje, documentare şi are în pregătire proiecte de lungmetraj.
     Detalii: UCIN
 
(25.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: eugen raportoru, intre umbre si oglinzi film, matei serban sandu, nicolae alexi, ovidiu drugan, studioul video art

Opinii: