REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPrima ediție a festivalului de film documentar One World Romania la Brașov


     OWR Brașov  propune, pe parcursul a patru zile (7-10 noiembrie), la Centrul Cultural Reduta, la Cinemateca Patria și în alte trei locații, proiecții de filme, dezbateri cu invitați speciali, o expoziție de fotografie și două ateliere pentru liceeni.
     La deschiderea festivalului  a fost proiectat Ivana cea Groaznică, în prezența regizoarei Ivana Mladenovic și a colaboratoarei ei apropiate, Ana Szel.
În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și din Polonia
     Printre filmele importante ale secțiunii se numără Cealaltă parte a tuturor lucrurilor, în regia Milei Turajlic, unul dintre cele mai premiate documentare ale ultimilor ani.
     O serie de dezbateri publice vor însoți o parte a proiecțiilor din festival, printre invitați numărându-se câteva personalități importante pentru perioada de tranziție ulterioară Revoluției din 1989. Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile și cu Sorin Ilieșiu au realizat documentarul Piața Universității - București, pe care îl prezentăm la Brașov. Atât Stere Gulea, cât și Vivi Drăgan Vasile vor fi alături de noi vineri, 8 noiembrie, la Cinemateca Patria.
     Descrierea acelor ani hotărâtori pentru starea actuală a societății românești va fi completată de Indrei Rațiu, care va vorbi pe larg publicului brașovean despre tatăl lui, Ion Rațiu, candidatul din partea Partidului Țărănist la primele alegeri prezidențiale libere din istoria României. Spectatorii îl vor putea întâlni pe Indrei Rațiu sâmbătă, 9 noiembrie, la Cinemateca Patria, în urma proiecției filmului lui Laurențiu Calciu, După revoluție, o radiografie a stării de spirit a populației făcută în toiul protestelor din 1990 împotriva Frontului Salvării Naționale.
     Nu va lipsi nici o perspectivă artistică deopotrivă mai intimă și mai detașată sub forma filmului După tăcere (2012) al Vaninei Vignal, care va fi proiectat, în prezența cineastei, la Brașov duminică, 10 noiembrie, la Cinemateca Patria.
     Expoziția de fotografie „Cicatrice”, semnată de Cosmin Bumbuț și de Elena Stancu, este unul dintre evenimentele speciale ale ediției și aduce în lumină violențele domestice de la noi din țară.
     Alți invitați speciali ai festivalului sunt activiști neobosiți: Patrick Brăila este una dintre cele mai puternice voci ale comunității trans din România, iar Gabriela Leu reprezintă UNHCR - Agenția ONU pentru refugiați. Amândoi vor intra în dialog cu spectatorii cu ocazia proiectării a două filme care tratează problematici specifice activității lor.
     Festivalul își propune să introducă în premieră la Brașov un atelier practic de educație juridică susținut de doi magistrați cu experiență, Veronica Cocârlea și Vlad Vidican. Atelierul are drept scop clarificarea unor noțiuni de a căror înțelegere depinde exersarea deplină și în cunoștință de cauză a drepturilor fiecărui cetățean în parte.
     Poți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației devenind Prieten OWR. Astfel, te vei număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului și vei avea, timp de un an, locuri asigurate la toate Cinecluburile noastre.
     Organizat de: Asociația One World Romania. Organizator local: Asociația ARTBURG. Proiect cofinanțat de: Consiliul Județean Brașov, Ministerul Culturii și Identității Naționale. Parteneri: Primăria Municipiului Brașov, Goethe-Institut, Institut Franais, Centrul Rațiu pentru Democrație, Konrad Adenauer Stiftung,  UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Centrul Cultural Reduta, Coresi Shopping Resort, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Depoul de Artă Urbană, Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumul German de Tineret Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Colegiul Național „Johannes Honterus”, Colegiul Național Dr. I. Meșota”
     Detalii: oneworld.ro
(08.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dupa revolutie film, ivana cea groaznica film, one world romania brasov, piata universitatii romania documentar, stere gulea, vivi dragan vasile

Opinii: