REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premiile Docuart Fest 2018


     Festivalul filmului documentar românesc a premiat cele mai apreciate producții în cadrul galei ce a avut loc sâmbătă, 10 noiembrie 2018.
     Juriul acestei ediții a oferit distincții pentru nouă dintre cele 27 de filme aflate în secțiunile competiționale, la finalul unei săptămâni care a cuprins zeci de proiecții, evenimente speciale și expoziții, toate dedicate filmului documentar.
     Marele premiu Docuart Fest a fost acordat pentru prima oară în festival unui documentar studențesc, semnat de József Bán – Nunta anului. Documentarul arată realitatea oamenilor din Oaș, care lucrează în străinătate și revin în țară în fiecare lună de august, doar pentru a-și părăsi iar casele aflate încă în construcție.
     În secțiunea principală, documentarul Oameni și vaci, co-regizat de Vargyasi Levente și Bányai Péter, a primit mențiunea specială. Modul activ de a utiliza sound designul i-a adus lui József László premiul pentru cel mai bun montaj cu Spații abandonate. Juriul a considerat că cea mai bună imagine îi revine filmului Eu sunt Hercule, în regia lui Marius Iacob, iar cea mai bună regie – filmului Caisă (regia Alexandru Mavrodineanu), un efort de a urmări viața a două personaje pe o perioadă îndelungată de timp.
     În secțiunea studențească au fost recunoscute meritele debutanților, iar mențiunea specială i-a fost oferită lui Andrei Olănescu pentru scurtmetrajul Poveste de Crăciun, pe care juriul l-a considerat un experiment audio-video consecvent cu o perspectivă originală. Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc i-a revenit Andreei Știliuc pentru Tatăl meu, Imre, documentarea poveștii unuia dintre cei mai apreciați fotografi maghiari.
     Dintre documentarele de televiziune, a fost acordată mențiunea specială regizoarei Dite Dinesz pentru documentarea dispariției ultimelor sate din România în Viața e o potecă, iar titlul de cel mai bun documentar TV a fost oferit producției Brașov 1987. Doi ani prea devreme, prin care regizorul Liviu Tofan arată povestea primului mare protest de dinainte de revoluție.
     Detalii: Docuart.ro
(13.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: docuart.ro, documentare romanesti, festival de film documentar, premii docuart fest 2018

Opinii: