REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile București Docuart Fest 2016


     Festivalul documentarului românesc a ajuns la final, desemnându-și câștigătorii sâmbătă, 1 octombrie, la gala de premiere București Docuart Fest de la Cinemateca Eforie.
     Din cele 25 de filme selectate în secțiunile competiționale, juriul a decis că în acest an Marele Premiu Docuart se acordă producției Imagini din vis (regia Sorin Luca), povestea unui personaj cât o lume.
     Ca în fiecare an, Juriul competiției a adus o formulă nouă, reunindu-i de această dată pe Adina Popescu, Ana Maria Sandu și Laurențiu Damian.
     „Anul acesta m-au impresionat câteva filme cu un buget mic, aproape no budget, care nu au nicio casă de producție puternică în spate și nu au parte nici de promovare. Și, totuși (sau poate tocmai din această cauză) sunt proaspete, oneste, surprinzătoare,“ a spus Adina Popescu, membru al juriului.
     Pentru  Cea mai bună regie au fost decernate două premii ex aequo către Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan) și Angela (regia Botond Püsök), o neașteptată poveste de dragoste.
     Premiul pentru Cea mai bună imagine a ajuns la documentarul Ultimul căldărar (regia Cosmin Bumbuț și Elena Stancu).
     Cinema, mon amour (regia Alexandru Belc) - un film despre condiția cinematografelor de azi - a fost premiat pentru Cel mai bun montaj.
     Secțiunea Studențească a avut și ea trei premianți: Sfârșitul verii / End of Summer (regia Alina Manolache) a luat premiul pentru Cea mai bună regie, Perfection Is Forever (regia Mara Trifu), pentru Cea mai bună imagine, și 10:34 to Belgrade (regia Ioana Grigore), pentru Cel mai bun montaj.
     Vasile Arhire a primit premiul pentru Cel mai bun documentar TV pentru producția Flotant pe strada Ibrăileanu.
     De asemenea, un premiu nou pentru Cel mai bun sunet a fost acordat din partea Ines Studio Best Sound pentru filmul 100 de movile (regia Max T. Ciorbă), constând în servicii de post producție, anume sound design, pentru următorul proiect al realizatorilor.
     Detalii: Docuart.ro
(03.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alina manolache, bucuresti docuart fest 2016, documentar romanesc, festival de film documentar, monica lazurean-gorgan, premii

Opinii: